lördag 27 juni 2020

Enda butiken i Vopnafjörður bommar igen för gott

Vid månadsskiftet stänger Kauptún i Vopnafjörður för gott. Ägarna har inte hittat någon som vill driva livsmedelsbutiken vidare. Samkaup visade intresse för Kauptún men det blev aldrig någon affär. Kommunen vill inte heller ta över butiken. Därmed blir invånarna utan dagligvaruhandel på orten. Närmaste butik finns sju mil bort i Þórshöfn.

I våras meddelade Árni Róbertsson att han tänkte sluta driva livsmedelsbutiken Kauptún i Vopnafjörður efter 32 år i branschen. Kauptún har länge varit den enda dagligvaruhandeln i kommunen. Dessutom driver familjen Robbinn, en butik med ett sortiment typiskt för bensinmackar.

Robbinn har sålts till nya ägare. Där finns ett litet sortiment av livsmedel. Men Kauptún läggs ned den 30 juni. Nikulás Árnason - son till grundaren Árni Róbertsson - säger i Morgunblaðið att intresset för att driva butiken vidare varit litet. Trots att kommunpolitiker sagt sig beredda att agera för att rädda butiken blev det i slutändan inget av de planerna:
"Det var en part som visade något intresse för det här, Samkaup. Men när det gällde så var det intresset inte stort - eller i praktiken litet eller inget. Kommunen ville inte heller ge sig in i det här på något sätt trots att ha meddelat annat. Därför gick det som det gick. Det är faktiskt litet sorgligt."
Kommunen Vopnafjarðarhreppur på östra Island hade vid årsskiftet 659 invånare. Av dessa bodde 527 personer i centralorten Vopnafjörður. Kundunderlaget tycks inte ha varit tillräckligt stort för att någon skulle vilja driva butiken vidare.

För invånarna innebär det att den närmaste livsmedelsbutiken finns i Þórshöfn. Det tar ungefär en timme att köra de sju milen mellan orterna. Till Egilsstaðir - där det finns ett större utbud av butiker - är det drygt elva mil.

Här kan du läsa mer om Kauptún i Vopnafjörður.