söndag 28 juni 2020

Enda butiken i Vopnafjörður räddas i sista minuten

På tisdag skulle Kauptún i Vopnafjörður slå igen för gott. Därmed skulle orten mista den enda livsmedelsbutiken. Och invånarna skulle få en timmes körning till närmaste butik. Men i går kom beskedet att nya ägare tar över Kauptún. Det innebär att butiken kommer att drivas vidare på samma sätt som tidigare.

I takt med att stora delar av landsbygden avfolkas försämras också förutsättningarna för dagligvaruhandeln. De stora kedjorna är i regel inte intresserade av att driva butiker i trakter där kundunderlaget är litet, turismen marginell och avstånden långa.

I våras meddelade Árni Róbertsson med familj att de tänkte sluta driva Kauptún i Vopnafjörður, den enda livsmedelsbutiken i kommunen Vopnafjarðarhreppur med 659 invånare. Den enda kedjan som visade intresse för att ta över butiken var Samkaup. De samtalen ledde dock inte till någon affär.

Därför såg det länge ut som att Kauptún skulle ha öppet för sista gången på tisdag. Därefter skulle invånarna få nöja sig med kiosksortimentet på bensinmacksbutiken Robbinn eller köra en timme till Þórshöfn eller en och en halv timme till Egilsstaðir.

Men i går meddelade ägarna på Facebook att de kommit överens med Berghildur Fanney Oddsen Hauksdóttir och Eyjólfur Sigurðsson. Båda är bosatta i Vopnafjörður. De tar över Kauptún från och med onsdag.

Ägarfamiljen skriver att de nya ägarna kommer att behålla samma öppettider. De uppmanar också invånarna att välkomna dem till Kauptún eftersom det inte är någon självklarhet att det ska finnas livsmedelsbutiker i glesbygden:
"Precis som vi väl känner till så är inte denna verksamhet en självklar sak här på landsbygden och vi avgående ägare och verksamhetsutövare tar av oss hatten för dem och litar på att de kommer att vara en heder för vår lilla region i framtiden."
Den nuvarande ägarfamiljen ber också om tålamod under en övergångsfas eftersom de nya ägarna kommer att behöva beställa en hel del varor.

Här kan du läsa mer om butiken i Vopnafjörður.