fredag 5 juni 2020

Fyra veckors karantän för italienska flygvapnet på Island

Två veckors karantän i Italien och därefter två veckors karantän på Island. Det väntar de omkring 135 personer från det italienska flygvapnet som anländer till Keflavík i nästa vecka. Under en månad ska de patrullera det isländska luftrummet. Den italienska insatsen sköts upp i två månader på grund av coronaviruset covid-19.

Den 15 juni planerar Island att öppna gränsen för såväl isländska medborgare och utlänningar. Då hävs kravet på två veckors karantän för inresa. I stället får alla möjligheten att testa sig för covid-19. Den som inte är smittad får resa in i landet. Men smittade tvingas till isolering på Island.

Men redan i nästa vecka anländer det italienska flygvapnet till Island. Med Keflavík som bas ska omkring 135 personer övervaka det isländska luftrummet i en månad. De kommer med sex stridsflygplan av typen F-35.

Eftersom de kommer före den 15 juni måste de genomgå två veckors karantän. Kustbevakningen skriver i ett pressmeddelande att samtliga från det italienska flygvapnet sitter i karantän i hemlandet i två veckor före avresan. Dessutom testas de för covid-19 och undersöks av läkare.

Vid ankomsten till Keflavík väntar ytterligare två veckor i karantän. Men på grund av att de kommer att hålla sig på Natos område på flygplatsen genomgår de en lättare variant av karantän. De får utföra sina uppgifter under stationeringen på Island. Däremot får de under de två första veckorna inte umgås utanför den egna gruppen eller utanför flygplatsen.

Ursprungligen var planen att det italienska flygvapnet skulle komma till Keflavík strax efter att det norska flygvapnet lämnat Island. Uppdraget flyttades dock två månader på grund av coronaviruset.

Förutom att patrullera det isländska luftrummet kommer det italienska flygvapnet att öva inflygningar vid flygplatserna i Akureyri och Egilsstaðir.

Nato-länder har sedan basen i Keflavík avvecklades 2006 turats om att övervaka det isländska luftrummet. Övervakningsuppdragen har blivit fler i takt med att relationerna mellan Nato och Ryssland försämrats. Samtidigt utförs nu de första stora arbetena på Natos område sedan nedläggningen.

Reglerna för vistelsen i Keflavík har utarbetats i samråd med isländska myndigheter. Men smittspridningen fortsätter att vara mycket begränsad. För femte dagen i följd registrerades i går inga nya fall av covid-19. Alltjämt är det två smittade som hålls i isolering. Ytterligare 986 personer sitter i karantän.

Nu har Island tagit 61 680 tester för coronaviruset. Det betyder att en sjättedel av befolkningen har testats.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.