onsdag 10 juni 2020

Icelandair börjar kräva ansiktsmasker ombord alla flyg

På måndag börjar Icelandair kräva att alla passagerare bär ansiktsmask ombord. Masken ska vara på hela resan - och undantag görs bara för att äta och dricka. Resenärer uppmanas dessutom att bära mask även på flygplatserna. Men statsepidemiologen Þórólfur Guðnason har tidigare ifrågasatt nyttan med ansiktsmask.

Den 15 juni öppnar Island gränserna för medborgare inom Schengenområdet. Då återupptar också Icelandair regelbunden flygtrafik till en rad destinationer. Senast den 1 juli får andra nationaliteter resa in i landet. Den öppningen görs oavsett EU:s hållning i frågan. Det uppger justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir i RÚV.

Men flygtrafiken kommer inte att fungera som vanligt ombord. Icelandair meddelade i går att samtliga resenärer ska bära ansiktsmask ombord. Masken ska täcka både mun och näsa. Och den ska vara på under hela flygningen. Undantag görs bara för den som ska äta eller dricka.

Icelandair skriver i ett pressmeddelande att bolaget skärper hygienen för att minska risken för smittspridning. Passagerare uppmanas att om möjligt checka in allt bagage. Vid ombordstigning ska tvåmetersregeln respekteras.

Dessutom råder Icelandair resenärer att bära ansiktsmask även på flygplatserna. Passagerare får gärna använda egna masker. Ombord kommer dock bolaget att erbjuda masker åt passagerarna. Även besättningen kommer att bära ansiktsmasker under hela flygningarna.

Nyligen började Världshälsoorganisationen uppmana personer att använda mask i folksamlingar. Det var ett råd som ifrågasattes av statsepidemiologen Þórólfur Guðnason. Han sade till RÚV att han inte ser några argument för att symtomfria ska bära ansiktsmask:
"Vi har sett att ansiktsmaskerna kan leda till att människor inte tar hänsyn till varandra."
Jó­hann­es­ar Þór Skúla­son­, vd för turistbranschens intresseorganisation Samtök ferðaþjón­ust­unn­ar, är fortsatt missnöjd med regeringens sätt att öppna gränsen. Han säger i Morgunblaðið att hindren för att resa in i landet är för många och att de riskerar att avskräcka turister. Han är särskilt kritisk till beslutet att inte acceptera några coronatester som utförts i utlandet:
"Det finns en stor vilja hos resebyråer och turister att använda sig av den möjligheten. Då har människor fått det bekräftat innan de går ombord flygplanet att de är virusfria och att de kan njuta av sin semester. Det förändrar oerhört mycket för turisten att inte sväva i ovisshet när den kommer ut ur flygplanet i Keflavík."
Turister ställs från och med den 15 juni inför valet mellan testning för 15 000 isländska kronor eller två veckors karantän. Kári Stefánsson, vd för Íslensk erfðagreining som kommer att hjälpa myndigheterna att analysera testerna, säger i Morgunblaðið att det inte finns skäl till oro för en ny våg av smitta. Provtagningen är en försöksverksamhet för att undersöka behovet:
"De första två veckorna som vi testar kommer vi egentligen bara att samla in data som vi använder för att berätta för oss om vi ska fortsätta. Om vi testar 2 000 om dagen i 14 dagar - det är 28 000 prover - och det inte finns någon aktiv smitta så tror jag naturligtvis att vi slutar testa."
Inga nya fall av coronasmitta registrerades under gårdagen. Det är alltjämt tre smittade som hålls i isolering. Ytterligare 803 personer sitter i karantän. Under maj och juni är det totalt bara nio som testat positivt för coronaviruset covid-19.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.