tisdag 23 juni 2020

Island kan släppa krav på coronatest för vissa länder

Island kan komma att begränsa kravet på coronatest eller karantän till enbart vissa nationaliteter. Skälet är att det hittills är så få turister som har visat sig bära på smittan. Men vilka nationaliteter som i så fall kommer att undantas från kraven ville statsepidemiologen Þórólfur Guðnason uppge i går. Inget nytt fall av covid-19 registrerades under gårdagen.

Det var i går ytterligare 779 tester för covid-19 som rapporterades - och inget av dem var positivt. Det är alltjämt åtta personer som hålls i isolering eftersom de är smittade av coronaviruset. Dessutom sitter 312 personer i karantän.

Under de första sju dagarna var det 5 492 resenärer som testades i Keflavík. Av dessa var det elva som var smittade. Men bara två av dem riskerade att smitta andra. Övriga nio hade antikroppar mot covid-19 och hade alltså genomgått sjukdomen.

En av dessa resenärer testade positivt för covid-19 i Reykjavík. Här rörde det sig om en person som kom med ett privatplan.

Att det hittills är så få turister som har varit smittade innebär att statsepidemiologen Þórólfur Guðnason överväger att byta inriktning på testningen. Under gårdagens presskonferens sade han att kravet på testning eller karantän skulle kunna slopas för vissa nationaliteter. Ett sådant beslut kommer tidigast i nästa vecka.

Þórólfur Guðnason ville inte säga vilka nationaliteter som skulle kunna undantas från kraven. Myndigheterna för dock statistik över alla ankommande resenärer. Den kommer att utgöra underlag för beslutet.

Han pekade ut länder som USA, Brasilien, Indien och Ryssland där coronaviruset nu sprider sig snabbt. Þórólfur Guðnason beskrev utvecklingen i dessa länder som oroväckande utan att säga något om dessa nationaliteter skulle fortsätta ställas inför valet mellan testning och två veckors karantän.

I takt med att allt fler flygbolag börjar flyga till Island utökas också antalet flygstolar. Samtidigt är det nu bara möjligt att analysera 2 000 tester om dygnet. Þórólfur Guðnason sade att det går att bygga ut kapaciteten men att det kan vara svårt i semestertider.

Ett tjugotal av dem som nu sitter i karantän tvingades till åtgärden efter att ha suttit i närheten av smittade personer på flyget. Þórólfur Guðnason trodde dock att färre skulle behöva genomgå karantän av det skälet. En europeisk regeländring - som bland annat beror på reglerna om att använda andningsmask ombord - gör att färre anses vara i riskzonen för att smittas.

Utöver de resenärer som har anlänt till Keflavík med reguljärflyg har omkring 350 personer kommit med privatflyg och 160 med färjan Norröna. När Norröna angör Seyðisfjörður i dag finns runt 460 passagerare ombord. Omkring 300 av dem ska testas. Polisen skriver på Facebook att provtagningen kommer att utföras på färjan i Seyðisfjörður.

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson uppmanade alla att fortsätta använda handsprit för att förhindra smittspridning. Han sade under presskonferensen att han själv hade kunnat konstatera att vissa butiker inte längre erbjöd handsprit för kunder. Därför ville han att butikspersonal skulle se till så att det alltid fanns handsprit:
"På väldigt många ställen har alla de spritflaskor som fanns där när vår kamp var som mest intensiv plockats bort. Och i två butiker som jag tittade in i så fanns spritflaskor men de var tomma."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet.