måndag 15 juni 2020

Island öppnar gränsen - turister som testvägrar utvisas

Klockan 10.10 i dag landar det första planet i Keflavík där passagerarna ställs inför två val. De måste antingen sitta i karantän i två veckor eller testas för coronaviruset covid-19. Resenärer som vägrar släpps inte in i landet. I lördags genomfördes en övning på flygplatsen i Keflavík för att pröva systemet där turister testas för coronasmitta.

I dag öppnar Island gränserna för turister från Schengenområdet. Justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir räknar med att öppna gränserna för samtliga resenärer den 1 juli. Det är dock oklart hur det kommer att gå till. Redan i dag gör Island undantag för studenter och experter som får resa in oavsett nationalitet.

Regeringen har vänt sig till EU för besked om hur unionen ser på Schengenområdets yttre gränser. Om inreseförbudet kvarstår kan Island öppna den egna gränsen - men inte tillåta att personer utanför Schengen reser vidare till andra länder inom Schengenområdet.

Klockan 10.10 lokal tid landar ett plan från London i Keflavík. Ytterligare sju flyg väntas under dagen. Totalt rör det sig om ungefär 600 resenärer som kommer till Island i dag. Många av dem är islänningar som återvänder från utlandet.

Från och med i dag ställs också alla som reser in inför två val. De kan antingen testa sig för covid-19 på flygplatsen eller genomgå två veckors karantän. Turister som inte vill låta sig testas måste sitta i karantän. För att få resa in krävs en plan för karantänen i form av bland annat boende och livsmedelsförsörjning.

Personer som inte har en plan för karantänen och som inte vill låta sig testas får inte passera gränsen. I stället avvisas de från Island och tvingas alltså återvända.

Icelandair har redan meddelat att alla passagerare ska använda ansiktsmask som täcker både mun och näsa. Det är bara tillåtet att ta av masken för att äta och dricka. Resenärer uppmanas även att använda ansiktsmask på flygplatserna. Nu kommer samma rekommendation från europeiska myndigheter. Regeln gäller alltså samtliga flygbolag som flyger till Island.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son anser dock inte att det finns någon poäng med att symtomfria ska bära ansiktsmask på Island. Någon sådan allmän rekommendation eller regel är därför inte att vänta varken för turister eller islänningar efter att de har lämnat flygplatsen.

Þórólfur Guðna­son säger till Vísir att de första två veckorna ger en indikation om hur stort behovet är av att testa för covid-19 vid gränsen. Därefter ska provtagningen utvärderas. Om många bär på smittan kan det bli aktuellt att införa hårdare restriktioner för att minska riskerna för smittspridning:
"Om vi får in väldigt mycket smitta så anser jag att vi behöver skärpa reglerna igen."
På flygplatsen i Keflavík har tio provtagningsbås inrättats. Där genomförs provtagningen för covid-19. Testningen är gratis under juni. Från och med den 1 juli kostar den 15 000 isländska kronor per person.

Resenärer som testar negativt för coronasmittan får svar via appen Rakning C-19. Personer som bär på smittan kontaktas via telefon. De som kan sprida smittan måste genomgå isolering. I Reykjavík, Akureyri och Egilsstaðir ordnar myndigheterna platser där resenärer kan hållas i karantän eller isolering.

Systemet för provtagningen i Keflavík testades under en övning i helgen. Maxtiden för att köa för att testas ska vara 33 minuter. De flesta får svar redan samma dag. Inför testet måste alla passagerare lämna information om det egna hälsotillståndet. Informationen kan lämnas via nätet före avresan men också på flygplatsen.

Själva provet tar bara två till tre minuter. På flygplatsen i Keflavík är kapaciteten 200 personer i timmen. Men analyskapaciteten är 2 000 prover om dagen.

I morgon anländer omkring 150 personer med färjan Norröna till Seyðisfjörður. Provtagningspersonal kommer att resa till Färöarna för att gå ombord i Tórshavn. Passagerarna kommer att testas ombord. Hur det blir i nästa vecka är ännu oklart.

När Norröna går över till sommartidtabell väntas ännu fler passagerare. Då ligger färjan bara i hamn i Seyðisfjörður i ett par timmar. Då kommer det inte att vara möjligt att testa innan passagerarna kliver av.

De senaste dagarna har tre nya fall av covid-19 upptäckts. Två av de tre smittade personerna är de två rumänska män som greps misstänkta för en stöldturné i Reykjavíkområdet och Selfoss. Totalt har nu 1 810 personer testat positivt för coronaviruset på Island.

Det är just nu fyra personer - inklusive de två rumänerna - som hålls i isolering på grund av smittan. Ytterligare 613 personer sitter i karantän.

Här kan du läsa mer om hur Island öppnar gränserna efter coronautbrottet.