fredag 12 juni 2020

Island tillåter sammankomster med 500 personer

500 personer får samlas från och med måndag. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir höjer då enligt ett beslut antalet tillåtna deltagare vid sammankomster från dagens 200 personer. Dessutom får badhus och träningslokaler släppa in så många besökare som tillstånden tillåter. De nya reglerna gäller till och med den 5 juli.

Den 13 mars införde Island de första restriktionerna för att förhindra spridning av coronaviruset covid-19. Restriktionerna skärptes ytterligare elva dagar senare. Museer, badhus och bibliotek tvingades stänga. Gränsen för antalet deltagare på tillåtna sammankomster sattes till 20 personer.

Det första steget mot att avveckla restriktionerna togs den 4 maj. Då befarade myndigheterna att smittspridningen skulle öka i samhället. Men så har det inte blivit. Fler restriktioner har avvecklats - och samtidigt har bara åtta fall av coronasmitta upptäckts sedan bestämmelserna började luckras upp.

På måndag tas nästa steg i avvecklingen. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir har beslutat att höja antalet deltagare vid sammankomster till 500 personer från och med den 15 juni. I dag är den tillåtna nivån 200 personer.

Taket på 500 deltagare gäller till och med den 5 juli. Därefter kan nya lättnader bli aktuella.

Badhus och träningslokaler får från och med måndag släppa in så många besökare som tillstånden tillåter. Hittills har det högsta tillåtna antalet gäster varit 75 procent av maxkapaciteten.

Men för restauranger, barer, klubbar och andra ställen med alkoholtillstånd blir det inga lättnader. De tvingas stänga senast klockan 23.

Större sammankomster omfattas inte av kravet på att sluta senast klockan 23. Däremot uppmanas de att stänga då för att minska riskerna för smittspridning. Tidigare har myndigheterna pekat ut just uteställen och platser där det serveras alkohol som särskilda risker eftersom alkohol kan få deltagare att sluta tänka på hygien och tvåmetersregeln.

För femte dagen i följd registrerades i går inga nya fall av coronaviruset. Alltjämt är det tre smittade som hålls i isolering. Ytterligare 749 personer sitter i karantän. Hittills har bara ett nytt fall rapporterats i juni.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.