torsdag 25 juni 2020

Island vill fortsätta testa turister för covid-19 även i juli

Tre nya fall av coronaviruset covid-19 rapporterades i går. Alla av dem testade positivt på flygplatsen i Keflavík - men samtliga tre hade antikroppar och fick därför resa in i landet utan krav på karantän eller isolering. Statsepidemiologen Þór­ólfur Guðna­son vill fortsätta testa resenärer även hela juli. Och han är mycket skeptisk till att öppna gränsen för amerikaner.

Länge såg det ut som att Schengenområdet skulle öppna gränserna för resenärer från USA den 1 juli. Men den omfattande smittspridningen gör att de planerna sannolikt inte kommer att bli av. Och Islands regering strävar efter att öppna gränserna i samråd med övriga länder i Schengensamarbetet.

Justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir har i samtal med kollegor i Schengenområdet föreslagit att Island ska öppna gränserna för alla nationaliteter redan vid månadsskiftet. Uppgifter gör dock gällande att det förslaget ska ha fått ett svalt mottagande.

Utvecklingen i USA och signalerna från Schengenländerna har gjort att Icelandair redan har ändrat flygutbudet i juli. Flygbolaget har sålt biljetter till sju amerikanska städer med start den 1 juli. Med undantag för två veckoliga avgångar till Boston - som har genomförts under hela coronakrisen - har nu trafiken lagts på is.

Bolaget räknar dock med en avgång i veckan till Seattle från månadsskiftet. Längre fram i juli kan det bli aktuellt att återuppta trafiken till New York och kanadensiska Toronto. Men under tiden väljer Icelandair i stället att på nytt börja flyga från Keflavík till Hamburg och Bryssel.

Trots att regeringen inte längre avråder från resor till Europa anser statsepidemiologen Þór­ólfur Guðna­son att islänningarna bör hålla sig hemma i sommar. Han sade under gårdagens presskonferens att utlandsresor är förbundna med risker:
"Jag har inte ändrat min åsikt om att jag anser att det är oklokt att resa utomlands och jag tror att de enda länderna som nu faktiskt är säkra är Grönland och Färöarna och jag anser fortsatt att det säkraste resesättet är här på Island."
Þór­ólfur Guðna­son sade att han var mycket skeptisk till att öppna gränsen för amerikaner. Den utbredda smittspridningen i USA gjorde att det skulle medföra avsevärda risker. Om det skulle ske skulle det enligt Þór­ólfur Guðna­son vara nödvändigt att testa ankommande resenärer för covid-19.

Det rapporterades i går tre nya fall av covid-19. Samtliga tre testade positivt för coronaviruset på flygplatsen i Keflavík. Men alla tre hade antikroppar och fick därför resa in i landet utan att behöva genomgå karantän eller isolering. Det var totalt 1 499 tester - varav 1 413 från flygplatsen - som rapporterades i går.

Hittills är det tretton resenärer som har testat positivt i Keflavík. Bara två av dem har burit på smittan och kunnat föra den vidare.

Þór­ólfur Guðna­son ansåg att det var glädjande att fallen var så få. Men han sade att det var för tidigt för att sluta testa ankommande resenärer. Han kommer att rekommendera hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att fortsätta med provtagningen åtminstone under juli:
"Jag anser att den här ordningen ger oss en mycket god inblick i hur smittorisken ser ut från turister här i landet och jag kommer att rekommendera ministern att provtagningen vid gränsen kommer att fortsätta de närmaste veckorna åtminstone juli månad ut."
Han meddelade också att han kommer att rekommendera att nästa steg i att avveckla restriktioner tas den 13 juli. Förslaget blir att höja gränsen för tillåtna sammankomster från dagens 500 till 2 000 deltagare.

Þór­ólfur Guðna­son sade dessutom att han övervägde att tillåta restauranger, barer och nöjesställen att ha öppet längre än till klockan 23. Men han ansåg samtidigt att det är där smittorisken är som störst eftersom besökare tenderar att bry sig mindre om smittskydd ju längre kvällen lider.

Han berättade även att isländska myndigheter förbereder ett intyg som ska kunna användas av personer som har varit sjuka i covid-19 och som har antikroppar.

Här kan du läsa mer om coronakrisen på Island.