fredag 26 juni 2020

Isländsk fotbollsklubb i karantän efter coronasmitta

Hela Breiðabliks spelartrupp i den isländska damfotbollens högsta division tvingas i karantän. Två veckors karantän väntar också hela tränarstaben samt spelarna i KR och de domare som dömde tisdagens match. Skälet är att Breiðabliks Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir har smittats av coronaviruset covid-19.

Den 17 juni återvände Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir till Island efter universitetsstudier i USA. På flygplatsen i Keflavík testades hon för covid-19. Testet var negativt.

Sedan dess har hon spelat två matcher för Breiðablik i den isländska damfotbollens högsta division. Hon byttes in i 85:e minuten i bortamötet med Selfoss den 18 juni. I hemmasegern mot KR den 23 juni kom Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir in i halvtid.

Efter matchen fick hon veta att en närstående i USA hade smittats av coronaviruset. Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir testades därför på nytt för covid-19 trots att hon inte upplevde några symtom. Den här gången var testet positivt. Det uppger polisen på Facebook. Nu börjar arbetet med smittspårning.

Beskedet innebär att ett stort antal personer nu tvingas till två veckors karantän. Det gäller hela Breiðabliks spelartrupp och tränarstab. Det gäller även de personer som Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir har varit i kontakt med de senaste två dagarna. Det betyder alltså att även KR:s spelartrupp såväl som de domare som dömde matchen försätts i karantän.

Däremot behöver inte spelarna eller tränarstaben i Selfoss genomgå karantän.

Knattspyrnusamband Íslands, det isländska fotbollsförbundet, skriver i ett pressmeddelande att beskedet om coronasmittan kan komma att påverka seriespelet. Mer information om hur förbundet tänker hantera situationen är att vänta under dagen.

Det mesta talar dock för att bägge klubbarna missar två seriematcher och en cupmatch under de närmaste veckorna. Breiðablik möter Þróttur på bortaplan på tisdag och Þór/KA på hemmaplan den 6 juli. KR spelar hemma mot FH på onsdag och borta mot Selfoss den 7 juli. I cupen den 10 juli har Breiðablik hemmamatch mot Fylkir och KR mot Tindastóll.

Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir är född 1996. Hon debuterade för Kópavogurklubben Breiðabliks A-lag redan som 15-åring. Hon har gjort en rad ungdomslandskamper och tio landskamper på seniornivå. Hon blev isländsk mästare med Breiðablik både 2015 och 2018.

Breiðablik leder just nu serien med nio poäng efter tre omgångar. Klubben har gjort elva mål utan att släppa in något.

Tre nya fall av coronasmitta rapporterades i går efter onsdagens provtagning på flygplatsen i Keflavík. Totalt är det nu 1 830 personer på Island som har testat positivt för covid-19. Det är nio smittade som hålls i isolering. Dessutom sitter 168 personer i karantän.

Men antalet personer i karantän kommer att öka väsentligt på grund av smittan inom fotbollen. Beskedet om att Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir smittats kom efter den dagliga uppdateringen av statistiken.

Regeringen har förlängt avtalet med Icelandair om flygtrafik till USA till och med den 8 augusti. Överenskommelsen innebär enligt ett pressmeddelande att bolaget flyger minst två gånger i veckan till Boston från Keflavík.

Däremot går inte regeringen in och fortsätter stödja någon trafik till Stockholm eller London. Skälet är att det nu finns fungerande reguljärflyg till det europeiska fastlandet.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.