onsdag 24 juni 2020

Nio av tio väljer Guðni Th. Jóhannesson på lördag

Guðni Th. Jóhannesson ser ut att gå mot en säker seger i lördagens presidentval. I en opinionsmätning utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið får den sittande presidenten 92,1 procent. Utmanaren Guðmundur Franklín Jónsson får 7,9 procent. Nio av tio islänningar tänker rösta den 27 juni.

På lördag väljer Island president för de kommande fyra åren. Hittills har över 20 000 väljare förtidsröstat. Det är första gången som en sittande president utmanas redan efter sin första mandatperiod - men Guðni Th. Jóhannesson ser inte ut att behöva flytta ut från residenset på Bessastaðir.

I samtliga opinionsmätningar har Guðni Th. Jóhannesson fått omkring 90 procent och Guðmundur Franklín Jónsson omkring 10 procent. Och inget tyder på att utmanaren skulle närma sig den sittande presidenten.

Guðni Th. Jóhannesson får 92,1 procent mot 7,9 procent för Guðmundur Franklín Jónsson.

Guðni Th. Jóhannesson har fler anhängare bland kvinnor, yngre islänningar samt personer som sympatiserar med Renässans, Piratpartiet, Socialdemokraterna och Gröna vänstern. Guðmundur Franklín Jónsson är i större utsträckning populär bland män, pensionärer och väljare som sympatiserar med Centerpartiet och Folkets parti.

Intresset för att rösta ser ut att vara stort. Totalt är det 92 procent som svarar att de säkerligen eller sannolikt kommer att rösta. Bara 8 procent uppger att det är osannolikt att de tänker rösta.

Dessutom ser Guðni Th. Jóhannessons anhängare ut att vara mer intresserade av att rösta. Hela 95 procent av hans sympatisörer tänker rösta. Samma inställning har 85 procent av Guðmundur Franklín Jónssons anhängare.

Här kan du läsa mer om presidentvalet den 27 juni.