tisdag 30 juni 2020

Nya coronafall fortsätter påverka isländska fotbollen

Tre nya fall av covid-19 och över hundra nya personer i karantän. Så utvecklades coronasmittan på Island i går. Och två av de nya fallen kan sannolikt spåras till den fotbollsspelare som anlände från USA för två veckor sedan. Nu överväger myndigheterna skärpta restriktioner för inresande. Dessutom fortsätter utbrottet att påverka den isländska fotbollen.

De senaste dagarna har isländska myndigheter trappat upp både smittspårning och provtagning. Skälet är den spelare i Breiðablik som återvände till Island från USA den 17 juni. När hon landade i Keflavík testade hon negativt för covid-19. Efter att hennes amerikanska sambo testat positivt för smittan lämnade hon ett nytt prov som var positivt.

Kári Stefánsson, vd för Íslensk erfðagreining, skriver på Facebook att företaget och myndigheterna nu har spårat smittan. Genom att studera mutationer av viruset kan de konstatera att fotbollsspelaren smittades av sambon. När hon kom till Island var smittan så ny att den inte gav utslag i testet.

Dagen därpå hoppade hon in när Breiðablik mötte Selfoss i den isländska damfotbollens högsta serie. Två dagar senare gick hon på en stor studentfest. Dagen därpå tillbringade hon mycket tid med en vän. Och den 23 juni spelade hon en halvlek när Breiðablik tog emot KR. Efter matchen fick hon veta att sambon var smittad.

Hon testades på nytt den 24 juni. Då hade hon extremt höga nivåer av viruset - trots att hon inte kände några symtom.

Sedan dess har omkring 600 personer som befunnit sig i kvinnans omgivning testats. Och ungefär 300 har tvingats i karantän. Det rör sig bland annat om spelare, tränare och funktionärer i Breiðablik samt i KR, domare, besökare på studentfesten samt familj och vänner.

Kvinnan spred smittan till en besökare på festen som spelar med Stjarnan i herrarnas högsta division och en som spelar med Fylkir i damernas högsta division. Hon tros också ha smittan en anställd på närings- och innovationsdepartementet. I går kväll kom beskedet om ett nytt fall av covid-19 som tros ha samband med kvinnan.

Under måndagen rapporterades två nya fall av covid-19. En av dem som testade positivt var en resenär som anlände till Keflavík.

Det är nu totalt tolv personer som bär på smittan. Ytterligare 443 personer sitter i karantän. De siffrorna kommer sannolikt att växa i dag. Fallet som bekräftades i går kväll har ännu inte förts in i den officiella statistiken som bara uppdateras en gång om dagen.

De nya fallen fortsätter att påverka den isländska fotbollen. Förbundet KSÍ skriver i ett pressmeddelande att två av Fylkirs damers matcher flyttas på grund av att en spelare smittats av covid-19. Dessutom uppmanar förbundet i ett pressmeddelande klubbar på seniornivå att inte använda bollkallar på matcherna för att minska riskerna för smittspridning.

Dessutom har samtliga spelare i damernas och herrarnas högsta divisioner erbjudits möjligheten att testas för coronaviruset. Fylkir uppger i ett pressmeddelande att träningar och övriga matcher nu fungerar som vanligt sedan arenan och klubblokalerna desinficerats.

En annan som är i karantän är kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir. Hon skriver på Facebook att en person i hennes närhet har smittats av coronaviruset. Själv fick hon i går ett negativt resultat i testet för covid-19. Som en försiktighetsåtgärd ska hon dock vara i karantän i två veckor.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade vid en presskonferens i går att han inte ville tala om en andra våg av viruset. Även om de inhemska fallen varit mycket få de senaste veckorna har han utgått från att smittan har funnits kvar i samhället.

Men de nya fallen gör att myndigheterna nu överväger en rad åtgärder. Þórólfur Guðnason sade att det kan bli aktuellt att senarelägga gränsen för antalet tillåtna deltagare på sammankomster. Tanken var att den skulle höjas från 500 till 2 000 personer den 13 juli.

Samtidigt fanns det funderingar på att börja tillåta restauranger, barer och andra nöjesställen att ha öppet längre än klockan 23. Nu var det mindre sannolikt att myndigheterna skulle utöka öppettiderna.

Þórólfur Guðnason talade om en rad andra tänkbara åtgärder. Han sade att det kan bli aktuellt att införa särskilda restriktioner för resenärer som kommer till Island från särskilda riskområden. Han nämnde dock inte vilka länder som skulle kunna hamna i den kategorin. Sådana resenärer skulle till exempel kunna tvingas till karantän.

Han uppmanade också islänningar som återvände hem att minimera sina sociala kontakter i inledningsskedet. Det var i synnerhet klokt att undvika stora folksamlingar. Just islänningar beskrev han som en potentiellt större risk än turister eftersom de har mycket fler sociala kontakter än utlänningar som bara är i landet en kortare tid.

Þórólfur Guðnason var dessutom bekymrad över att så många hade börjat strunta i särskilda hygienåtgärder. Det skapade förutsättningar för viruset att sprida sig. Han uppmanade alla att fortsätta att tvätta händerna eller använda handsprit och att hålla två meters avstånd.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.