tisdag 23 juni 2020

Över 4 500 jordskalv på fyra dagar på norra Island

Illustration: Veðurstofa Íslands
Den kraftigaste jordskalvssvärmen på flera år fortsatte i går att skaka norra Island. Men trots att skalven var över 600 till antalet var det ändå något lugnare i området kring Siglufjörður. Det största skalvet i går uppmättes till 4,0. I den jordskalvssvärm som började i fredags har hittills över 4 500 skalv registrerats.

Klockan 19.26 i söndags skakades stora delar av Island av ett jordskalv med en magnitud på 5,8. Det var det största i regionen på många år. Skalvet pågick i ungefär en halv minut och följdes av stora stenras i trakterna kring Siglufjörður och Ólafsfjörður på norra Island. Under lördagen skedde skalv som uppmättes till 5,6 och 5,4.

Inga personskador har rapporterats. Däremot orsakade skalvet mindre materiella skador. Elías Pétursson, kommunchef i Fjallabyggð, säger till RÚV att några få invånare har anmält sprickor i byggnader.

Den jordskalvssvärm som fortfarande pågår började vid 12-tiden i fredags. Sedan dess har över 4 500 jordskalv registrerats. Skalvens epicentrum ligger i den så kallade Tjörnessprickzonen - ett område till havs nordost om Siglufjörður.

I skalvseriens början inträffade de flesta skalven omkring två mil från Siglufjörður. Allt fler skalv sker dock nu en mil längre norrut ungefär mitt emellan Siglufjörður och Grímsey.

Det var något lugnare i området i går. Då registrerades drygt 600 skalv. Det kraftigaste uppmättes till 4,0 och inträffade klockan 12.18. Det skulle kunna betyda att spänningarna i området är på väg att minska och att jordskalvssvärmen skulle kunna vara på väg att avta i styrka.

Redan i helgen höjde myndigheterna beredskapen i området. Elías Pétursson har regelbunden kontakt med myndigheterna för att följa utvecklingen. Många invånare tycker att skalven är obehagliga. Men de flesta håller sig ändå lugna. Kommuninvånaren Sandra Finnsdóttir säger till RÚV att jordskalv är en del av livet:
"Jag är fortfarande lugn. Det här är inte angenämt, men det är bara Island."
Det största kända skalvet i regionen som kunnat beräknas inträffade 1963. Det hade en magnitud på 7. Men epicentrum var betydligt längre ut till havs och därför kändes det inte lika mycket på land som helgens största skalv.

Söndagens jätteskalv fångades av en övervakningskamera placerad i ett hus i Reykir i Skagafjörður - en plats som ligger omkring sex mil från skalvets epicentrum.

Här kan du läsa mer om jordskalvssvärmen.