![]() |
Illustration: Veðurstofa Íslands |
Vid lunchtid den 19 juni började en jordskalvssvärm till havs tre mil nordost om Siglufjörður. Det stod tidigt klart att det var en av de mest intensiva serierna av jordskalv på länge. Det kraftigaste skalvet inträffade klockan 19.07 den 21 juni. Det hade en magnitud på 5,8. Dagen innan skedde skalv som uppmättes till 5,6 och 5,4.
De kraftiga skalven avlöste varandra. Invånare i Siglufjörður och Ólafsfjörður hade svårt att sova när jordskalvssvärmen var som mest intensiv på grund av de ständiga skakningarna. De tre största skalven kändes ända från Ísafjörður i nordväst och Reykjavík i sydväst till Hella i söder och Svalbarð i nordost.
Jätteskalven orsakade mindre materiella skador. De utlöste också stenras vid Gjögurtá - ett område på östra sidan av Eyjafjörður som ligger ett par mil från svärmens epicentrum.
Jordskalven har fortsatt de senaste dagarna. Men skalven har blivit färre och svagare.
Över 9 000 jordskalv inträffade under svärmens tio första dagar. Under gårdagen registrerades omkring 200 skalv i området. Det största hade en magnitud på 2,7 och kändes inte i bebyggelse.
Så sent som i söndags kväll kände invånarna i både Siglufjörður och Ólafsfjörður av två jordskalv. Det första skedde klockan 19.46 och hade en magnitud på 3,5. Det andra ägde rum klockan 23.24 och uppmättes till 3,1.
Och klockan 4.52 i lördags skedde ett skalv med en magnitud på 4. Det skalvet skedde något längre ut till havs tre mil väster om Grímsey, där öborna också känt många av de större skalven.
Det finns inga tecken på att jordskalvssvärmen skulle ha något samband med vulkanisk aktivitet. Inga rörelser i jordskorpan som tyder på magmarörelser har registrerats. I stället uppstår skalven på grund av kontinentalplattornas rörelser. Sådana jordskalv är mycket vanliga i den så kallade Tjörnessprickzonen där skalven inträffar.
Myndigheterna höjde beredskapen i området för jordskalv den 20 juni. Enligt Veðurstofa Íslands kan jordskalv med en magnitud på upp till 7 inträffa i den här delen av Tjörnessprickzonen.
Här kan du läsa mer om jordskalvssvärmen på norra Island.