onsdag 17 juni 2020

Polis smittad av covid-19 efter ingripande mot butikstjuv

En isländsk polis har smittats av coronaviruset covid-19. Polisen smittades med all sannolikhet av en av de rumänska turister som struntade i kravet på karantän och greps misstänkta för en serie butiksstölder. Ytterligare två personer testade positivt för viruset i går. Bägge kom till Keflavík i måndags när Island öppnade gränsen för turister.

I måndags öppnade Island gränsen för turister från Schengenområdet. Det var 927 personer som testades på flygplatsen i Keflavík. Och två av dem testade positivt.

Bägge resenärerna kom från Köpenhamn. En var en islänning bosatt i Danmark som inte hade några antikroppar mot covid-19. Islänningen tvingades därför i isolering eftersom det finns en risk att den sprider smittan. En utländsk turist hade antikroppar och bedömdes därför inte utgöra någon smittorisk. Turisten behövde därför inte sitta i karantän.

De nya fallen gör att det nu är sex personer som hålls i isolering. Så många har inte burit på smittan i en månad. Ytterligare 603 personer sitter i karantän.

Men under gårdagen inrapporterades ännu ett fall. Sexton polisanställda försattes i karantän efter ett ingripande mot tre rumänska turister. De tre rumänerna greps i Reykjavík misstänkta för en serie butiksstölder. Samtidigt visade det sig att de hade struntat i kravet på två veckors karantän.

Två av dem visade sig vara smittade av coronaviruset. En av de poliser - en kvinna från polisen i Selfoss - som deltog i insatsen har nu också smittats. Sannolikt är det en av de smittade rumänerna som har fört smittan vidare.

Den smittade polisen redovisas i den officiella statistiken först i dag. Sammanlagt finns nu alltså sju smittade i landet.

Totalt elva rumänska turister har tvingats till karantän eller isolering de senaste dagarna sedan de rest in i landet utan att genomgå karantän. Polisen i huvudstadsregionen efterlyste i går ytterligare tre rumäner. Polisen skrev på Facebook att de troddes ha haft kontakter med dem som redan gripits. Polisen meddelade senare på Facebook att de tre hade överlämnat sig.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att den första dagens provtagning hade gått bra. Han var inte överraskad över de senaste dagarnas nya fall av coronasmitta men beskrev ändå utvecklingen som ett bakslag:
"Det verkar vara som att vi lite är att komma ur stiltjen vad gäller covid som vi har varit i på sistone. Vi har dock sagt att vi kommer att få enstaka smittfall och även små gruppsmittor."
Civilförsvarschefen Víðir Reynisson uppmanade islänningarna att fortsätta bekämpa smittspridningen genom enkla åtgärder i vardagen. Han ansåg att många hade börjat slarva den senaste tiden. Men det var viktigt att tänka på hygienen för att inte riskera en ny våg av smittan:
"Vi måste jobba ihop om detta. Det är dessa enkla saker som har all betydelse. Det är handtvätten, det är handsprit, det är att rengöra gemensamma beröringsytor. Om du är sjuk ska du inte gå till jobbet och fortsätt på den inslagna vägen så kommer det att fungera för er och det här kommer fortsatt att vara i våra händer."
Intresset för att resa till Island har varit oväntat stort. Redan i början på juli kan myndigheterna tvingas styra flygtrafiken. Testkapaciteten är 2 000 prover om dagen. Men Páll Þórhallsson vid regeringskansliet, som fungerar som samordnare för öppningen av gränserna, sade under presskonferensen att det vissa dagar finns upp till 9 000 flygstolar.

Om flygstolarna blir fler än testkapaciteten måste myndigheterna begränsa trafiken. Þórólfur Guðnason sade att det var uteslutet att släppa in resenärer utan att de har testats eller accepterat att sitta i karantän i två veckor:
"Det är en uppgift för Isavia och myndigheterna att styra flödet till Island så att vi inte överskrider det antalet. Om det antalet blir något högre så måste människor sitta i karantän."
Þórólfur Guðnason intervjuades i Vísir i går där han fick frågor om Sveriges sätt att hantera coronautbrottet. Han uteslöt ännu en gång att flockimmunitet skulle kunna vara en strategi som skulle kunna bli aktuell på Island:
"Föreställ er det. Det är svårt att jämföra siffror mellan länder och alla möjliga frågetecken kring det. Men dödssiffran i Sverige orsakad av covid är femton gånger högre än här. Jag är rädd att människor inte hade varit nöjda om 150 individer hade dött här på grund av covid de senaste veckorna. Det vore inte bra."
Här kan du läsa mer om Islands öppnande av gränserna.