torsdag 11 juni 2020

Statsepidemiolog: Ingen vet hur gränsen ska öppnas

Ingen vet hur gränserna ska öppnas efter en pandemi. Därför väljer olika länder så olika sätt att avveckla restriktionerna för resande. Det sade statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son under en presskonferens i går. Han ansåg dessutom att festande på klubbar och barer är den största risken för smittspridning. Därför kommer de att fortsätta tvingas stänga senast klockan 23.

Strax efter midnatt den 15 juni landar det första planet på flygplatsen i Keflavík när de nya inresereglerna har tagits i bruk. Resenärer får då välja mellan två veckors karantän eller testning för covid-19.

Förberedelserna för testningen kommer att pågå ända fram till midnatt. Det sade statsepidemiolog Þórólf­ur Guðna­son på en presskonferens i Reykjavík i går. Han beskrev provtagningen som ett slags forskningsprojekt. I dagsläget vet ingen vilka risker för ny smittspridning som är förenat med turism till Island.

Þórólf­ur Guðna­son konstaterade att olika länder väljer olika metoder för att öppna gränserna. Han sade att det berodde på att världen aldrig tidigare stått inför en liknande situation:
"Det är faktiskt ingen som vet hur gränserna ska öppnas efter en hemsk pandemi. Därför är dessa tester och öppningen av gränserna så varierade mellan länderna."
I dagsläget ville han inte sia om hur länge provtagning eller karantän ska vara obligatorisk. Om få prover är positiva kan testningen slopas - till exempel vad gäller resenärer från länder där smittspridningen är mycket begränsad. Men om det är många som testar positivt kan det bli aktuellt att skärpa restriktionerna.

Þórólf­ur Guðna­son talade också om den fortsatta avvecklingen av restriktioner på Island. På måndag kommer antalet tillåtna deltagare vid sammankomster att höjas från 200 till 500 personer. Dessutom får badhus och träningslokaler ta emot så många besökare som de har tillstånd för.

Men restauranger, barer och andra uteställen kommer inte att få ha öppet längre än klockan 23. En återgång till valfria öppettider kommer enligt Þórólf­ur Guðna­son att dröja ytterligare:
"Jag anser att det här är den allvarligaste och största smittovägen och smittorisken att ha festande människor ihop nere på stan i trånga utrymmen. Jag anser att det är en stor risk och vi har erfarenheter av och upplysningar om det från utlandet."
Under de två första veckorna är det inte många turister som väntas till Keflavík. Civilförsvarschefen Víðir Reynisson talade i går om omkring 3 000 resenärer på fjorton dagar. Bokningsläget är visserligen osäkert - men inledningsvis väntas inte testkapaciteten på 2 000 prover om dagen bli något bekymmer.

Alma Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, sade att turister kommer att uppmanas att ladda ned smittspridningsappen Rakning C-19. De ska kunna få besked om det egna coronatestet genom appen. De kommer också att uppmanas att alltid tänka på smittskyddsåtgärder som att hålla avstånd och att tvätta händerna ofta.

För fjärde dagen i rad registrerades i går inga nya fall av covid-19 på Island. Det är alltjämt tre smittade som hålls i isolering. Ytterligare 812 sitter i karantän.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.