söndag 21 juni 2020

Svenskar seglade till Island - slapp coronatest och karantän

Efter sexton dagar till havs gick två svenska pensionärer i fredags i land på Hemön. När de närmade sig Island blev de anropade av kustbevakningen. Myndigheterna beslutade att de två svenskarna varken behövde testas för coronaviruset covid-19 eller genomgå två veckors karantän. Skälet var den långa tiden till havs.

I fredags anlände sommarens första segelbåt till en isländsk hamn. Kustbevakningen fick syn på båten under morgonen. Den seglade då i riktning mot hamnen på Hemön i Västmannaöarna. Personerna ombord hade inte anmält sin ankomst - något som de är skyldiga att göra.

Kustbevakningen anropade segelbåten och fick veta att två svenska pensionärer fanns ombord. De hade varit ute till havs i sexton dagar. Under denna tid hade de bara gjort ett strandhugg på Färöarna. Där hade de dock inte gått i land på grund av reglerna om karantän. De hade inte heller haft några kontakter med andra personer.

Efter att ha informerat svenskarna om reglerna för inresa - vilket innebär att antingen testas för coronaviruset eller att sitta i karantän i två veckor - kontaktade kustbevakningen tullen och hälsovårdsmyndigheterna.

Myndigheterna beslutade enligt ett pressmeddelande att svenskarna kunde gå i land på Hemön utan krav på testning eller karantän. Eftersom de hade seglat från Sverige den 3 juni hade tiden ombord överstigit tiden som de hade behövt sitta i karantän. Därför fick de tillåtelse att resa in utan vidare åtgärder.

Isländska myndigheter ordnar testning på flygplatserna i Keflavík, Reykjavík, Akureyri och Egilsstaðir samt i hamnen i Seyðisfjörður för färjan Norröna. Resenärer som anländer på egen hand är skyldiga att vända sig till närmaste hälsovårdscentral för att testas för covid-19 eller att genomgå två veckors karantän.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.