lördag 20 juni 2020

Två nya poliser coronasmittade efter ingripande mot tjuvar

Ytterligare två poliser har smittats av covid-19 efter ingripandet mot rumänska turister förra fredagen. Bägge poliserna sattes i karantän sedan två av de tre misstänkta butikstjuvarna visade sig bära på coronaviruset. De testade negativt i måndags - men fredagens test var alltså positivt. Tidigare har en annan polis fått covid-19 efter ingripandet.

Förra fredagen stoppade isländsk polis tre misstänkta butikstjuvar i utkanterna av Reykjavík. De misstänktes för en rad butiksstölder i Selfoss. Efter gripandet visade det sig att det rörde sig om tre rumäner som nyligen hade kommit till Island med ett flyg från London till Keflavík. Ingen av de tre följde reglerna om två veckors karantän.

Eftersom alla tre hade nonchalerat kravet på karantän testades de för coronaviruset covid-19. Två av dem - en man och en kvinna - var smittade. Beskedet gjorde att sexton polisanställda tvingades i karantän.

Íris Edda Heimisdóttir testade positivt redan i måndags. I torsdags testades poliserna en andra gång. Då hade ytterligare två personer drabbats av smittan.

Sveinn Kristján Rúnarsson vid polisen i Suðurland säger till Vísir att ingen av de två som testade positivt i torsdags hade några symtom. De övriga poliserna testas nästa gång på måndag. Han hoppas att ingen ytterligare ska ha smittats av covid-19.

En av de poliser som nu smittats är Símon Geirsson. Han berättar i Vísir att han har fått låna ett hus där han nu hålls isolerad. Han var på väg till en ceremoni för att fira att han genomgått hela polisutbildningen. Dessutom är hans hustru gravid i trettionionde veckan:
"Det är dödstråkigt att inte kunna vara med sin familj. Känna sig landsförvisad. Men nummer ett, två och tre är att det är svårt att inte kunna vara med sin hustru som håller på att gå igenom den här processen. Hon är så långt gången. Det är en chock. Hon väntar i nästa vecka. Det är det värsta med det här."
Símon Geirsson säger i Vísir att han och en kollega åkte till en butik i Selfoss sedan personalen larmat om tjuvar. Efter att ha talat med ägaren fick de ett signalement på tjuvarna. Från kollegor i Reykjavík fick de information om en misstänkt bil och ett registreringsnummer. Ingen av dem föreställde sig att själva ingripandet skulle kunna innebära en smittorisk:
"Vi insåg att de kanske hade utländsk bakgrund men vi trodde att det var individer som hade varit i landet hela tiden. Vi visste inte att de nyligen hade kommit till landet. Vi trodde att gränsen var stängd. Vi åkte och talade med individerna. Då väcktes misstanken om att de nyligen hade kommit till landet. Och då genomfördes testning."
Här kan du läsa mer om hur Íris Edda Heimisdóttir smittades av covid-19.