fredag 12 juni 2020

Utmanare i isländska presidentvalet på väg mot fiasko

Guðmundur Franklín Jónssons drömmar om att få flytta in på Bessastaðir som Islands nya president den 1 augusti ser inte ut att gå i uppfyllelse. I två nya opinionsmätningar får han under 10 procent av rösterna. Den sittande presidenten Guðni Th. Jóhannesson ser ut att gå mot en säker seger i valet den 27 juni.

För första gången utmanas en isländsk president efter sin första mandatperiod. Men Guðni Th. Jóhannesson verkar inte behöva oroa sig för att behöva flytta ut från residenset på Bessastaðir den 1 augusti. I samtliga tre opinionsmätningar som har gjorts har han mer än 90 procent av väljarna bakom sig.

I den första opinionsmätningen fick Guðni Th. Jóhannesson 90,4 procent. Guðmundur Franklin Jónsson hävdade att den var manipulerad av en samhällselit som vill att han sitter kvar för att kunna föra Island i riktning mot ett EU-medlemskap. I stället ansåg han att okontrollerade mätningar på nätet gav en mer korrekt bild av opinionen.

Men nu kommer alltså ytterligare två mätningar - och där är stödet för Guðmundur Franklín Jónsson ännu svagare. I en väljarbarometer utförd av Maskína på uppdrag av Vísir får Guðni Th. Jóhannesson hela 92,4 procent. Guðmundur Franklín Jónsson får nöja sig med 7,6 procent.

Män och islänningar som har fyllt 60 år tänker i större utsträckning lägga sin röst på Guðmundur Franklín Jónsson. Kvinnor och islänningar i åldern 18 till 29 år väljer oftare Guðni Th. Jóhannesson.

Norðurland är den region där Guðmundur Franklín Jónsson har starkast stöd. Där får han 13,3 procent. Lägst är det i Vesturland och Västfjordarna - där Guðni Th. Jóhannesson har 98,7 procent av väljarkåren bakom sig.

Centerpartiets sympatisörer är de som oftast föredrar Guðmundur Franklín Jónsson som Islands nästa president. Där får han 39,6 procent. Även många anhängare till Folkets parti anser att Guðmundur Franklín Jónsson är den bästa kandidaten. Det är 27 procent av partiets väljare som ger honom sitt stöd.

Men Guðni Th. Jóhannesson är alltså favorit i samtliga väljargrupper. Hela 99 procent av Socialdemokraternas sympatisörer tänker rösta på den sittande presidenten. Samma åsikt har 97,9 procent av Piratpartiets väljare, 97,5 procent av Gröna vänsterns, 96,5 procent av Renässans, 94,3 procent av Islands socialistpartis, 87,3 procent av Självständighetspartiets och 86,1 procent av Framstegspartiets.

Gapet mellan de två kandidaterna är nästan lika stort i en mätning utförd av EMC Rannsóknir. Här är det 90,9 procent som väljer Guðni Th. Jóhannesson och 9,1 procent som föredrar Guðmundur Franklín Jónsson.

Guðni Th. Jóhannesson lockar i större utsträckning kvinnor och islänningar i åldern 18 till 34 år. Guðmundur Franklín Jónsson åtnjuter starkare stöd bland män och hos personer som har fyllt 55 år.

Bland Centerpartiets väljare är det 39,9 procent som står bakom Guðmundur Franklín Jónsson. Bland Renässans sympatisörer är motsvarande siffra 0 procent.

Inställningen till USA:s president Donald Trump är en stark indikation på hur islänningarna tänker rösta i valet den 27 juni. Bland de islänningar som föredrar Joe Biden i USA:s presidentval är det 94,2 procent som också tänker rösta på Guðni Th. Jóhannesson. Men bland de islänningar som sympatiserar med Donald Trump tycker 52,7 procent att Guðmundur Franklín Jónsson är den bästa kandidaten.

Här kan du läsa mer om sommarens presidentval.