torsdag 25 juni 2020

Växande stöd för Guðni Th. Jóhannesson i presidentvalet

Hela 93,5 procent av islänningarna tänker rösta på Guðni Th. Jóhannesson i lördagens presidentval. Stödet för den sittande statschefen har ökat med 3,1 procentenheter sedan den förra mätningen från Gallup. Samtidigt sjunker stödet för utmanaren Guðmundur Franklín Jónsson till 6,5 procent. Han är alltjämt populärast bland centerpartister.

Lördagens presidentval ser ut att i praktiken bli något av en formalitet. Alla opinionsmätningar pekar på att den sittande presidenten Guðni Th. Jóhannesson blir omvald. Stödet för honom ligger stadigt över 90 procent. Och avståndet till utmanaren Guðmundur Franklín Jónsson ökar.

I en ny mätning från Gallup får alltså Guðni Th. Jóhannesson hela 93,5 procent - en uppgång med 3,1 procentenheter jämfört med den undersökning som gjordes i månadsskiftet.

Samtidigt sjunker stödet för Guðmundur Franklín Jónsson till 6,5 procent - en nedgång med 3,1 procentenheter.

Stödet för Guðni Th. Jóhannesson är starkare bland kvinnor och islänningar med högskoleutbildning. Guðmundur Franklín Jónsson lockar i större utsträckning män och personer som har gått gymnasiet som högsta utbildning.

Det är egentligen bara bland Centerpartiets anhängare som det finns ett utbrett stöd för Guðmundur Franklín Jónsson. Där svarar en majoritet - 53 procent - att de tänker lägga sin röst på utmanaren i lördagens val medan 47 procent föredrar Guðni Th. Jóhannesson.

Men bland Piratpartiets sympatisörer är stödet för Guðni Th. Jóhannesson 99 procent. Motsvarande siffra för Gröna vänstern är 98 procent, för Framstegspartiet och Renässans 97 procent, för Socialdemokraterna 96 procent, för Självständighetspartiet 94 procent och för övriga partier - där bland annat Folkets parti och Islands socialistparti ingår - 85 procent.

Bland de islänningar som stödjer regeringskoalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet föredrar 96 procent Guðni Th. Jóhannesson. Bland dem som inte backar upp regeringen är det 89 procent som vill att Guðni Th. Jóhannesson fortsätter i fyra år till.

Hans anhängare verkar dessutom vara lojala. Hela 98 procent av dem som röstade på Guðni Th. Jóhannesson 2016 tänker rösta på honom igen. Lika många av dem som då lade sin röst på Andri Snær Magnason väljer nu Guðni Th. Jóhannesson. Dessutom är han valet för 87 procent av dem som då föredrog Halla Tómasdóttir.

Men 33 procent av dem som då röstade på Davíð Oddsson tänker nu rösta på Guðmundur Franklín Jónsson. Samma val gör 29 procent av dem som valde någon av de fem övriga kandidaterna - Ástþór Magnússon, Elísabet Kristín Jökulsdóttir, Guðrún Margrét Pálsdóttir, Hildur Þórðardóttir och Sturla Jónsson - i 2016 års val.

Sturla Jónsson slutade femma i valet för fyra år sedan med 3,5 procent av rösterna. Han har öppet tagit ställning för Guðmundur Franklín Jónsson och har de senaste dagarna arbetat med hans kampanj.

Här kan du läsa mer om presidentvalet.