söndag 7 juni 2020

Vilsen vikare satte kurs direkt mot GrönlandI januari stötte polisen på Suðurnes på en vilsen vikare på stranden vid Njarðvík. Den lilla sälen skickades till djurparken i Reykjavík. Sälen - som fick namnet Kári - var både mager och sjuk. Efter tre och en halv månad släpptes Kári i Ísafjarðardjúp. Där satte sälen direkt kurs mot hemtrakterna vid Grönlands östkust.

Det var den 17 januari i år som djurparken i Reykjavík fick ett oväntat tillskott. Polisen på Suðurnes hade då hittat en vikare på stranden i Njarðvík. Vikaren höll till vid varvet vilket kunde vara farligt på grund av båttrafiken. Den lilla sälen var mager och hade dessutom drabbats av en bakteriesjukdom i ögonen. Sälen fick namnet Kári.

I början fick Kári hålla till inomhus för att äta upp sig och tillfriskna. En bit in i februari fick han börja vistas utomhus efter att han blivit både frisk och fetare. Efter tre och en halv månad släpptes Kári i Ísafjarðardjúp den 2 maj.

Platsen valdes för att Kári skulle ha nära till hemtrakterna på nordöstra Grönland. Det var också i den riktningen som Kári simmade. Efter sexton dagar till havs nådde vikaren till den grönländska kusten.

Kári utrustades med en sändare. Den gör det möjligt att följa vikarens rörelser. Hittills har Kári simmat över 100 mil. Ett tag var djurparkspersonalen orolig eftersom Kári tycktes dröja sig kvar ovanligt länge på land - något som skulle ha kunnat betyda att han blivit offer för en isbjörn.

Men kanske tog vikaren bara igen sig efter den långa simturen mellan Island och Grönland. Därefter fortsatte Kári norrut. De senaste dagarna har Kári hållit till ute till havs några mil söder om
Ittoqqortoormiit.

Ovan kan du se hur det gick till när Kári släpptes i Ísafjarðardjúp och här kan du se var sälen befinner sig nu.