tisdag 21 juli 2020

Anklagar USA:s ambassadör på Island för coronarasism

"Vi står enade för att besegra det osynliga Kinaviruset!" Så skriver USA:s ambassadör Jeffrey Ross Gunter på Twitter - och publicerar dessutom både Islands och USA:s flaggor i inlägget. Men många har reagerat negativt på utspelet. Vissa uppmanar honom att ta bort den isländska flaggan. Och socialdemokraten Ágúst Ólafur Ágústsson anklagar honom för rasism.

Donald Trump utnämnde 2018 Jeffrey Ross Gunter till USA:s ambassadör i Reykjavík. Han har länge varit aktiv inom det republikanska partiet. Han gav också ekonomiskt stöd till Donald Trumps kampanj inför presidentvalet 2016.

Nu anammar Jeffrey Ross Gunter samma retorik som Donald Trump. I ett inlägg på Twitter - där han retweetar ett inlägg från presidenten - skriver Jeffrey Ross Gunter att Island och USA tillsammans bekämpar coronaviruset covid-19:
"Vi står enade för att besegra det osynliga Kinaviruset!"
Donald Trump talar ofta om covid-19 som Kinaviruset. Jeffrey Ross Gunter publicerar dessutom Islands och USA:s flaggor i inlägget.

Reaktionerna på Twitter är uteslutande negativa. Många uppmanar honom att radera den isländska flaggan. Flera anklagar såväl Jeffrey Ross Gunter som Donald Trump för rasism. Några skriver om hur smittspridningen skiljer sig åt mellan Island och USA - och där ett av länderna styrs av "en idiot".

Ágúst Ólafur Ágústsson, alltingsledamot för Socialdemokraterna, är en annan som har reagerat. Han skriver på Facebook att ambassadörens utspel är rasistiskt och att han missbrukar den isländska flaggan:
"Att USA:s ambassadör på Island tillåter sig att hänvisa till den isländska flaggan i samma ögonblick som han skriver att 'vi' står 'enade' mot det 'osynliga Kinaviruset' är rasistiskt och idiotiskt dravel. Jag önskar därför att den här ambassadören inte använder den isländska flaggan i detta syfte."
Den politiske kommentatorn Egill Helgason skriver på Facebook att Jeffrey Ross Gunter inte bör betraktas som en diplomat på grund av kopplingarna till Republikanerna. Han anser även att ambassadören bör inse att det på Island inte talas om Kinaviruset:
"Det är dessutom en väldigt stor skillnad på hur vi och amerikanerna har behandlat viruset. Här har forskare fått styra kursen. I USA utsätts forskare för angrepp."
En som kommenterar Egill Helgasons inlägg är Helga Vala Helgadóttir, alltingsledamot för Socialdemokraterna. Hon skriver att hon i vanliga fall inte är särskilt känslig för hur den isländska flaggan används. Hon vänder sig främst mot att "se den med det här syftet ihop med det personliga pronomenet 'vi'."

När Donald Trump i augusti 2018 utnämnde Jeffrey Ross Gunter hade USA inte haft någon ambassadör på Island i ett och ett halvt år. Posten hade då varit vakant sedan företrädaren Robert Barber slutat.