fredag 24 juli 2020

Bara smittade får svar om coronatest på Island

Bara personer som testar positivt för covid-19 vid gränsen kommer att få besked om testresultatet. Den som inte hör något från myndigheterna på 24 timmar har testat negativt. Det nya systemet tas i bruk på lördag. Syftet är att minska belastningen på personalen. De får dagligen upp till 150 frågor från resenärer som väntar på resultat.

Sedan den 15 juni ställs resenärer inför två val. De måste - om de inte kommer från säkra länder - antingen testas för covid-19 vid inresan till Island eller sitta i karantän i två veckor. Sedan dess har över 50 000 resenärer testats för coronaviruset.

Svaret på provtagningen har för de flesta kommit inom några timmar. I väntan på besked har resenärer uppmanats att minimera antalet sociala kontakter för att minska risken för eventuell smittspridning.

Men från och med lördag är det bara personer som testar positivt för covid-19 som får svar. De kommer att kontaktas av isländska myndigheter. Den som inte hör något från myndigheterna inom 24 timmar från provtagningen har testat negativt.

Resenärer som inte bär på smittan kommer alltså inte att få något meddelande om resultatet. Civilförsvarschefen Víðir Reynisson sade under gårdagens presskonferens att syftet är att minska arbetsbelastningen på personalen. Dagligen är det upp till 150 personer som kontaktar myndigheterna för att få besked om resultatet innan det har dykt upp i mobilen.

Gårdagens presskonferens var den sista inplanerade om coronaviruset. Hädanefter kommer myndigheterna att informera i samband med större nyheter. Dessutom kommer inte statistiken över antalet smittade att uppdateras dagligen. I stället kommer nya siffror att publiceras på tisdagar och fredagar.

När coronautbrottet nådde Island hölls dagliga presskonferenser. Den senaste tiden har myndigheterna hållit två presskonferenser i veckan. Intresset har dock dalat betänkligt. Den 5 april var det 30,3 procent av islänningarna som såg presskonferensen i tv. Den 9 juli hade tittandet minskat till 4,4 procent.

Ett nytt fall av coronasmitta rapporterades i går från testningen vid gränsen. Av de 50 290 som har testats har totalt 20 varit positiva. Inget nytt fall av smitta i landet har upptäckts på 20 dagar.

Åtta smittade hålls nu i isolering. Dessutom sitter 78 personer i karantän.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son sade under presskonferensen att systemet med dubbla coronatester för islänningar som återvänder hem kan komma att slopas. Den dubbla provtagningen infördes för att minska risken att nysmittade inte upptäcks i det första testet och därefter för smittan vidare.

Hittills har dock alla islänningar som testat negativt i det första testet också testat negativt i det andra testet. Om det visar sig att åtgärden inte betraktas som nödvändig överväger Þórólfur Guðna­son att skrota den.

Däremot har han inga planer på att korta tiden i isolering eller karantän. I dag gäller för den som smittats minst två veckors isolering. För att bli friskförklarad måste personen ha varit symtomfri i minst sju dagar. Två veckors karantän är regeln för den som kan ha exponerats för covid-19.

I USA har myndigheterna sänkt kravet till tio dagar. Men Þórólfur Guðna­son säger i Kjarninn att några sådana diskussioner inte finns på Island. Han anser att de isländska metoderna för att bekämpa coronaviruset har varit framgångsrika - och han ser inga argument för att korta tiden i isolering eller karantän.

Här kan du läsa mer om Islands hantering av coronapandemin.