torsdag 2 juli 2020

Dubbla coronatest för islänningar som återvänder hem

Dubbla test för covid-19 väntar islänningar som återvänder till Island. Det första testet görs vid ankomsten - och det andra genomförs fyra till fem dagar efter hemkomsten. I väntan på det andra provet kommer de att uppmanas att minimera sociala kontakter. Det förslaget presenterades i går av statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son.

Fyra nya fall av coronasmitta rapporterades i går. Tre personer testade positivt för covid-19 vid ankomsten till Island. Det fjärde fallet var en kvinna som testade negativt vid inresan den 20 juni. Efter att ha känt symtom testades hon på nytt tio dagar senare. Det provet var positivt.

Smittspårningen är inte klar. Men myndigheterna tror inte att den smittade kvinnan har någon anknytning till de fall som har koppling till en isländsk fotbollsspelare som återvände från USA den 17 juni.

En av de smittade spelar med Fylkir i damfotbollens högsta division. Hela spelartruppen samt tränare och funktionärer har nu testats. Fylkir skriver på Facebook att inget test var positivt för covid-19. Samtliga som kan kopplas till den smittade kvinnan som kom från USA är dock alltjämt i karantän.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son sade under en presskonferens i går att han kommer att vända sig till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir med ett förslag på nya restriktioner. Reglerna föreslås gälla personer som är bosatta på Island och återvänder hem från utlandet.

Islänningar ska genomgå dubbla test för covid-19. Det första testet görs vid ankomsten. Därefter görs ett nytt test fyra till fem dagar senare. Syftet är att kunna identifiera personer som smittats just före ankomsten och därför kanske inte upptäcks i det första testet.

I väntan på det andra testet kommer islänningar att uppmanas att så långt som möjligt följa reglerna för karantän. De ska minimera sociala kontakter för att minska riskerna för smittspridning.

Skälet till att just islänningar ska testas dubbelt är att de enligt Þórólfur Guðna­son utgör en betydligt större risk. De har mycket fler sociala kontakter med islänningar än turister. De har också närmare kontakter - genom exempelvis handskakningar, kramar och kindpussar - än vad turister har.

Det andra provet blir avgiftsfritt om det görs inom 30 dagar från ankomsten till Island. Þórólfur Guðna­son vill införa kravet på dubbla tester så snart som möjligt.

Det är nu elva smittade som hålls i isolering. Dessutom är 434 personer i karantän.

Sedan coronatesterna vid gränsen infördes den 15 juni har 15 197 resenärer testats. Hittills har 27 prover varit positiva för covid-19. Men 20 av dessa resenärer har haft antikroppar och anses därför inte kunna sprida smittan vidare. Fyra personer har haft en pågående virussjukdom och har därför tvingats till isolering. Tre tester har ännu inte analyserats för antikroppar.

Þórólfur Guðna­son sade under presskonferensen att provtagningen vid gränsen sannolikt kommer att pågå i flera månader. Han sade även att islänningar måste räkna med att tillvaron kommer att bli annorlunda under en betydligt längre tid än så. Olika typer av restriktioner kommer att gälla i åtminstone flera månader - och kanske till och med i flera år beroende på virusets utbredning.

Under presskonferensen riktade civilförsvarschefen Víðir Reynisson kritik mot arrangörer som delat upp arenor i områden för att kunna ta emot fler än 500 besökare. Han sade att det fanns exempel på arenor där det var möjligt att kunna gå mellan de olika områdena. Det innebar en ökad risk för smittspridning. För att efterleva taket på 500 besökare var det nödvändigt att hålla områdena åtskilda.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.