fredag 3 juli 2020

Ettåring smittad - mamman testade positivt efter tio dagar

Tio dagar efter ankomsten till Island testade kvinnan positivt för covid-19. Även hennes ettårige son har nu smittats av coronaviruset. Men kvinnan - som är från Albanien - tros inte alls ha exponerat lika många för smittan dom den fotbollsspelare som reste in några dagar tidigare. Det är nu tio som hålls i isolering sedan de drabbats av coronasmitta. Ytterligare 440 personer sitter i karantän.

Den 20 juni anlände en kvinna från Albanien till Island. Vid inresan testade hon negativt för covid-19. Tio dagar senare testades på nytt sedan hon känt symtom som skulle kunna vara coronasmitta. Då var testet positivt.

Ett tiotal personer i kvinnans närhet har testats hittills. Ett av testen har varit positivt. Det är kvinnans ettårige son som också smittats. Han har dock inga allvarliga symtom i dagsläget.

Ett femtontal personer har försatts i karantän sedan de varit i kontakt med kvinnan. Men det är alltså betydligt färre än antalet som tvingades i karantän på grund av den isländska fotbollsspelare som ankom till Keflavík från USA några dagar tidigare.

Även hon testade först negativt och därefter positivt tio dagar senare. Under tiden på Island medverkade hon bland annat i två fotbollsmatcher och gick på en studentfest. Omkring 300 personer sattes i karantän efter beskedet om smittan.

Tre nya fall - varav ett var den ettårige pojken - av covid-19 rapporterades i går. Det är nu totalt tio personer som bär på smittan. Ytterligare 440 personer är i karantän.

Sedan Island öppnade gränsen den 15 juni är det 29 resenärer som har testat positivt för covid-19. Av dessa har 23 personer haft antikroppar och de har därför inte tvingats till karantän eller isolering. Fyra personer har haft en aktiv smitta. Ytterligare två prover har ännu inte analyserats för antikroppar.

Totalt 15 927 personer har hittills testats vid gränsen.

Färjan Norröna anlände till Seyðisfjörður i går med omkring 600 passagerare ombord. Planen var att alla som inte var färingar - som är undantagna från kravet på coronatest eller karantän eftersom Färöarna betraktas som säkert - skulle testas till havs. Isländsk sjukvårdspersonal gick ombord färjan i danska Hirtshals.

Men provtagningen kunde inte börja direkt. Det fanns inget tillstånd från färöiska myndigheter för att testa resenärerna. Därför inleddes testningen först när färjan kommit in i isländskt vatten.

Eftersom färjan ankommer på morgonen var det bara en tredjedel av passagerarna som hann testas ombord. Resten av provtagningen gjordes när Norröna låg i hamn i Seyðisfjörður. Då deltog också personal från Heilbrigðisstofnun Austurlands och Íslensk erfðagreining.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.