söndag 5 juli 2020

Falskt förbud för att turister ska betala vid Seljalandsfoss

Avgiften för att parkera vid Seljalandsfoss är 700 isländska kronor. Men alla åker inte hela vägen fram till besöksparkeringen vid vattenfallet. Vissa ställer i stället bilen vid korsningen mellan ringvägen och vägen till Þórsmörk. Nu har någon börjat lappa bilar och påstår att det är förbjudet att parkera där. Syftet tycks vara att tvinga bilister att betala vid vattenfallet.

Seljalandsfoss är en av de populäraste turistattraktionerna på den isländska sydkusten. Varje år stannar hundratusentals turister för att beskåda vattenfallet. Men här finns också vad som har kallats en av världens dyraste parkeringsplatser. Även den som bara stannar i några minuter måste betala avgiften på 700 isländska kronor.

Avgiften ger även besökare möjlighet att gå på toaletten vid vattenfallet. Den infördes av markägarna i samråd med kommunen. Parkeringsavgifter sågs som det bästa alternativet att finansiera investeringar vid Seljalandsfoss. Bland annat har parkeringsplatserna byggts ut gång på gång eftersom trängsel gjort att många parkerat längs vägen och därmed skapat en risk för olyckor.

Men somliga har i stället parkerat i korsningen mellan ringvägen och vägen till Þórsmörk. Där finns en avfart som ägs och sköts av statliga Vegagerðin. Där är det inte förbjudet att parkera - men det tar tio minuter att gå till vattenfallet.

I en grupp på Facebook uppmärksammas nu att någon - som tros vara markägarna - lappar bilar på den parkeringen. Där påstås det att det är förbjudet att ställa bilen på Vegagerðins parkeringsplats. Vidare sägs det att det är farligt att parkera där eftersom promenaden till vattenfallet utgör en olycksrisk - bland annat på grund av stenras från klipporna.

Lappen är inte signerad. På lappen antecknas klockslag, datum och registreringsnummer som om det skulle röra sig om verkliga böter. Och besökarna uppmanas att flytta bilen till parkeringen vid vattenfallet - vilket också betyder att de måste betala avgiften på 700 isländska kronor:
"Please park in Waterfall parking. If not you can expect to get fined you are in focus!"
En av de personer som har kommenterat inlägget är anställd på Vegagerðin och bekräftar att det inte är förbjudet att ställa bilen vid avfarten vid korsningen.

Här kan du läsa mer om Seljalandsfoss.