söndag 19 juli 2020

Fiskare upptäckte koikarp i älv i ReykjavíkEn koikarp simmar omkring i Elliðaá i Reykjavík. Den främmande fisken upptäcktes av Svavar Hávarðsson, redaktör för Fiskifréttir. Guðni Guðbergsson vid Hafrannsóknastofnun säger i Fréttablaðið att koikarpen har goda förutsättningar att överleva på Island. Men han befarar att det skulle kunna få negativa konsekvenser för andra arter om den skulle etablera sig.

Nyligen upptäckte Svavar Hávarðsson en koikarp i Elliðaá. Där kämpade den förgäves mot betydligt större laxar om de bästa platserna i älven. Det var första gången som koikarp observerats i naturen. Sannolikt rör det sig om en akvariefisk som antingen släppts ut eller rymt.

Guðni Guðbergsson, expert på Hafrannsóknastofnun, säger i Fréttablaðið att koikarpen kan trivas i många isländska vattendrag. Men han är orolig för att nykomlingen skulle kunna påverka andra arter om den skulle bli bofast på Island. Det är dessutom olagligt att släppa ut främmande arter i naturen:
"Det skulle ske förändringar i den biologiska mångfalden på Island om en främmande art som denna skulle föröka sig och man vet inte vad den kan föra med sig eller vilken inverkan den har. ... Det är mycket olämpligt att dessa fiskar kommer ut i den isländska naturen och antingen har den rymt eller så har någon gjort detta för att busa lite eller av okunskap genom att släppa ut den här fisken."
Fritidsfiskaren Árni Guðmundsson hittade enligt Fréttablaðið en annan sällsynt gäst i Elliðaá. Han deltog i en rensning av älven och hittade då en meterlång ål. Just den här ålen var död. Ål har dock länge funnits i bland annat Elliðaá. Studier har visat att isländska ålar kan bli omkring 40 år.