torsdag 16 juli 2020

Fotbollsstjärnan om coronabeskedet: Jag kunde inte andas

Inställda matcher i både damernas och herrarnas högsta serier i den isländska fotbollen, hundratals personer i karantän och en namnpublicering i medierna innan myndigheterna hade gått ut med information. Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir smittades av covid-19 i USA men smittan upptäcktes först efter flera dagar på Island. I Morgunblaðið berättar hon om chockbeskedet.

Den 17 juni återvände landslagsspelaren Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir till Island efter att terminen på University of Florida i Tampa var slut. Hon testades för covid-19 på flygplatsen i Keflavík. Provet var negativt.

Redan dagen därpå hoppade hon in i slutminuterna när Breiðablik mötte Selfoss i den isländska damfotbollens högsta division. Fem dagar senare spelade hon en halvlek i Breiðabliks möte med KR. Under tiden umgicks hon med familj och vänner samt gick på två studentfester.

Den 24 juni fick Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir beskedet att hennes amerikanska kombo hade testat positivt för covid-19. Hon vände sig därför till isländska myndigheter för att genomgå ett nytt test. Svaret kom dagen därpå. Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir hade även hon smittats av coronaviruset.

I Morgunblaðið berättar Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir för första gången om beskedet. Hon säger att det kom som en chock:
"Det var som om världen hade stannat. Jag kunde inte andas och jag insåg samtidigt vad som hade hänt. De närmaste timmarna ägnade jag åt att tala med smittspårningsteamet som ringde till mig i ett sträck och gjorde ett fantastiskt jobb. Jag ringde själv till mina närmaste och därefter ringer en kvinna från smittspårningsteamet och frågar om jag har berättat för min tränare. Då förstod jag vad som var på gång - att jag var på väg att skicka två lag i karantän och jag förstod vilken inverkan det här var på väg att få på serien. Jag fick min styvpappa att ringa tränaren innan smittspårningsteamet gjorde det och så sitter jag själv helt förstörd på golvet i mitt rum. Det var den värsta känslan i mitt liv att orsaka det här."
Det dröjde inte länge innan uppgifterna läckte till medierna. Den 25 juni klockan 17.21 rapporterar Fótbolti att Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir har smittats av coronaviruset. I rubriken undrar reportern om hela seriespelet nu står inför en kaotisk situation.

Först arton minuter senare går isländska myndigheter ut med information om smittan. Där namnges inte Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir.

Konsekvenserna blir flera inställda matcher i den isländska damfotbollens högsta serie och en cup. Spelare, tränare och funktionärer i både Breiðablik och KR sätts i karantän och testas för coronaviruset. Även herrarnas högsta serie påverkas genom inställda matcher eftersom spelare smittats på samma studentfester. Över 300 personer tvingas i karantän.

Det visar sig så småningom att Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir smittar tre personer. Två av dem besökte samma studentfester men hon pratade inte med någon av dem. I stället tros de ha vidrört samma föremål. Den tredje var en släkting som hon träffat efter hemkomsten.

Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir berättar i Morgunblaðið att hon inte hade kontakt med Fótboltis redaktion innan artikeln om smittan publicerades. I stället var det en vän som läste texten och messade henne på Facebook:
"Hörru, har du covid?"
Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir säger i Morgunblaðið att hon inledningsvis anklagade sig själv för smittan och konsekvenserna. Att hon namngavs i medierna gjorde att hon kände sig utpekad. Men hon upplevde också ett starkt stöd där många poängterade att hon faktiskt hade följt reglerna genom att testa sig på flygplatsen:
"Nu har jag lärt mig att det här inte berodde på mig, men jag visste det inte först och att namnet publicerades var som om alla fingrar riktades mot mig."
Efter sexton dagars isolering är nu Andrea Rán Snæ­feld Hauks­dótt­ir tillbaka på fotbollsplanen. I tisdags hoppade hon in när Breiðablik mötte ÍBV. Laget ligger tvåa i serien med maximala tolv poäng efter fyra omgångar. Breiðablik har gjort femton mål utan att släppa in något. Valur - som inte tvingades i karantän och därför har spelat sex matcher - toppar serien på sexton poäng.

Smittan gjorde att myndigheterna införde särskilda regler för islänningar som återvände hem. Eftersom de har fler sociala kontakter än turister får de nu genomgå dubbla tester. Det första testet görs vid ankomsten. Det andra görs fem dagar senare.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.