onsdag 22 juli 2020

Hollywoodstjärna vill köpa Hrafn Gunnlaugssons husTvå miljoner dollar var summan Ezra Miller erbjöd regissören Hrafn Gunnlaugsson för huset på Laugarnes i Reykjavík. Det är inte den första Hollywoodstjärnan som har förälskat sig i fastigheten och alla dess förunderliga utsmyckningar. Men än så länge har Hrafn Gunnlaugsson inte gått med på någon affär, skriver DV.

Skådespelaren Ezra Miller har de senaste åren varit en flitig besökare på Island. Han har spelat in filmer i landet men också återvänt flera gånger som turist. Då ses han ofta på Prikið i Reykjavík. Den 1 april i år gav ett besök just på Prikið upphov till en storm i medierna.

En film visar hur Ezra Miller attackerar en kvinna och tar stryptag på henne. Exakt vad som låg bakom angreppet är inte klart. Ezra Miller har inte kommenterat filmen. Rykten gör gällande att han tröttnat på en närgången beundrare.

Under samma vistelse fick han veta att Bíó Paradís drogs med ekonomiska problem. Han ska då ha sagt sig vara intresserad av att gå in som delägare. Målet ska ha varit att skapa en privat biosalong. Även detta är dock endast rykten.

Ezra Miller passade också på att hälsa på regissören Hrafn Gunnlaugsson. Hans hus på Laugarnes i Reykjavík har sedan 1997 varit föremål för en strid med kommunen. Hrafn Gunnlaugsson har uppfört flera kringbyggnader utan bygglov. Trots ett rivningsbeslut från 2010 står de kvar på tomten tio år senare.

Tomten är utsmyckad med konstverk inspirerade av vikingatiden. Han har också ansökt om att få inrätta en blotplats på tomten men fått nej. Hrafn Gunnlaugsson själv hävdar att det under vikingatiden fanns ett offeraltare på platsen. En av byggnaderna används som ett hov för asatroende.

Hrafn Gunnlaugsson berättar i DV att Ezra Miller erbjöd honom två miljoner dollar för huset:
"Han dök plötsligt bara upp här utanför, knackade på, presenterade sig och var oerhört rar. Han gav mig alla möjliga gåvor, till exempel en riklig mängd av de här malariatabletterna från USA. Han sade sig ha drömmen om att äga det här huset. Han gick flera varv och tittade på det. Han knackade som sagt på första dagen och så kom han igen dagen därpå och så igen. Han ville sannolikt övertyga mig om att han menade fullt allvar."
Enligt Hrafn Gunnlaugsson tänkte Ezra Miller återvända med ett färdigt bud när coronakrisen är över. Han säger till DV att han inte kommer att ta något beslut om en försäljning förrän han har fått ett skriftligt bud på fastigheten:
"Han sade sig vara beredd att betala två miljoner dollar. Jag tycker att det är ett godtagbart pris. Jag förstod honom som att han kunde betala kontant."
Det är inte första gången som utländska storstjärnor blir förtjusta i Hrafn Gunnlaugssons hus. Quentin Tarantino och Leonard Cohen är några av de kändisar som har besökt honom i hemmet. Han säger i DV att han hittills inte haft någon tanke på att sälja:
"Det har ofta kommit hit människor med sådana funderingar, särskilt amerikaner, men jag har inte varit i positionen att vilja sälja. Jag har växt ihop med det här området. Det vore som att riva upp sig själv med rötterna."
Grunden till fastigheten på Laugarnes byggdes under andra världskrigets slut. Hrafn Gunnlaugsson köpte fastigheten 1983. Då fanns det planer på att riva huset. När han köpte fastigheten var tanken att han skulle använda den i scenografin till filmprojekt. Ezra Miller ska också ha berättat att han var mycket förtjust i flera av hans filmer - och i synnerhet Hrafninn flýgur, Korpen flyger.

Här kan du läsa mer om striderna kring Hrafn Gunnlaugssons hus.