måndag 6 juli 2020

Island behåller restriktioner för covid-19 i minst tre veckor

Nu bor 25 personer som smittats av coronaviruset på Fosshótel Lind i Reykjavík. Det är det högsta antalet smittade som hållits i isolering eller karantän sedan myndigheterna började hyra hotellet. Samtidigt kommer inresereglerna för islänningar att skärpas inom den närmaste veckan. Och det blir inga lättnader på några restriktioner förrän tidigast den 27 juli.

Det är nu 16 personer som hålls i isolering eftersom de smittats av covid-19. Två av dessa personer bor på Fosshótel Lind i Reykjavík, det hotell som myndigheterna hyr för att hålla personer i isolering eller karantän. Där finns nu totalt 25 personer - det högsta antalet någonsin.

Antalet personer i karantän ökade kraftigt när flera islänningar testade positivt för covid-19 samtidigt som de dagarna innan hade haft ett stort antal sociala kontakter. Nu är antalet personer i karantän nere på 274.

Utbrotten av covid-19 gör att inresereglerna kommer att skärpas inom den närmaste veckan. Det uppger hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir i ett pressmeddelande.

De nya reglerna gäller enbart isländska medborgare bosatta på Island. Efter ankomsten ska de hålla sig i karantän även om de testar negativ för covid-19 vid inresan. Efter fyra till fem dagar ska de testas på nytt. Om även det testet är negativt behöver de inte längre hållas i karantän.

Åtgärden riktar sig mot islänningar eftersom de tenderar att träffa mycket fler personer. Turister har mycket färre sociala kontakter. Därför riskerar islänningar att sprida viruset till betydligt fler.

Även personer som söker asyl kommer att behandlas på ett liknande sätt. De testas vid ankomsten till Island och förs därefter till Fosshótel Lind. Om de testar negativ efter fyra till fem dagar i landet kan de anvisas en bostad genom Útlendingastofnun.

Svandís Svavarsdóttir beslutar även att skjuta på ytterligare lättnader av de restriktioner som införts för att bekämpa coronaviruset. Taket på 500 deltagare på sammankomster kommer att kvarstå till åtminstone den 26 juli. Inte heller kommer restauranger, barer och andra ställen som serverar alkohol att få ha öppet längre än till 23.

Innan två fall av gruppsmitta upptäcktes fanns det planer på att höja gränsen för deltagare på sammankomster till 2 000 personer. Dessutom pågick diskussioner om att tillåta längre öppettider på ställen som serverar alkohol.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son har meddelat att han vill fortsätta testningen av samtliga resenärer åtminstone under juli. Därefter kan det bli aktuellt att skilja på säkra länder och riskområden. Personer som kommer från säkra länder kan då slippa provtagning vid gränsen.

Valet av säkra länder kommer att styras av resultaten från testerna vid inresan.

I tisdags upptäcktes de första fallen av covid-19 bland passagerare på färjan Norröna. Det var då två personer om testade positivt för viruset. En av dem var en islänning som testat positivt i Danmark inför avresan.

Under resan höll sig mannen i sin hytt och var aldrig i kontakt med andra passagerare. Personalen ombord var informerad om att han hade smittats. Efter att mannen gått i land i Seyðisfjörður och testats på nytt visade det sig att han hade antikroppar. Han hade alltså smittats långt före avresan.

Ytterligare en passagerare testade alltså positivt för covid-19. Även det troddes vara en person som skulle ha antikroppar. Den analysen är dock inte klar ännu.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.