onsdag 15 juli 2020

Island fortsätter klassa Sverige som hög risk för covid-19

Tyskar, norrmän, danskar och finländare får från och med i morgon resa till Island utan krav på karantän eller testning för covid-19. Då börjar dessa fyra länder betraktas som lågriskområden. Men de slopade kraven gäller inte svenskar. Och Sverige står heller inte på tur när statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son överväger att tillåta inresa utan restriktioner från fler länder.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son meddelade i går som väntat under en presskonferens att fyra länder stryks från listan över högriskområden: Tyskland, Norge, Danmark och Finland. Medborgare i dessa fyra länder - och som har uppehållit sig där de två senaste veckorna - undantas från kravet på testning för covid-19 eller två veckors karantän.

Beslutet innebär att de från och med i morgon kan resa in utan några restriktioner. Samma undantag gäller sedan tidigare Färöarna och Grönland.

Sverige är alltså det nordiska land som inte stryks från listan över högriskområden. Skälet är den utbredda smittspridningen i landet. Svenskar som reser till Island ställs alltså även i fortsättningen inför valet mellan provtagning eller två veckors karantän.

Inte heller står Sverige på tur för att strykas från listan. Þórólfur Guðna­son sade att Estland, Lettland, Litauen, Frankrike och Spanien var länder som kunde bli aktuella att avföras längre fram.

Tidigare hade Þórólfur Guðna­son sagt att förändringarna troligen skulle genomföras först vid månadsskiftet. Men intresset för att resa till Island har ökat snabbare än väntat. I slutet på veckan väntas antalet resenärer till Keflavík överstiga testkapaciteten med stor marginal.

Þórólfur Guðna­son förklarade att det krävde lagstiftning att stoppa vissa flyg på grund av bristande testkapacitet. Därför var det en rimlig lösning att i stället avföra fyra länder från listan över högriskområden.

Beslutet innebär att antalet passagerare som testas kommer att halveras. Undantaget gäller även islänningar som återvänder hem från Tyskland, Danmark, Norge eller Finland och har vistats där de två senaste veckorna.

I takt med att allt fler länder börjar att öppna gränserna växer intresset för att flyga ytterligare. I nästa vecka återupptar Icelandair trafiken till Kanada. Inledningsvis blir det två flyg i veckan mellan Keflavík och Toronto.

Åtgärden tros vara tillräcklig för att hantera ankommande resenärer under juli. Om turismen ökar ytterligare riskerar provtagningen ännu en gång att bli en flaskhals. Flygplatsen i Keflavík kan ta emot 26 flygplan i timmen och 40 000 passagerare om dagen. Testkapaciteten är dock bara 2 000 prover om dagen.

Fem nya fall av coronasmitta rapporterades vid gränsen i går. Fyra av dessa resenärer hade dock antikroppar mot covid-19. Det femte provet har ännu inte analyserats för antikroppar. Av de totalt 84 resenärer som har testat positivt vid inresan är det bara tolv som haft en aktiv smitta som kunnat föras vidare.

Det är nu tolv smittade som hålls i isolering. Ytterligare 93 personer sitter i karantän.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.