fredag 10 juli 2020

Island kan slopa coronatest för länder med få smittade


Vid månadsskiftet förändras testningen för covid-19 vid gränsen. Islänningar som återvänder hem testas dubbelt - och i väntan på det andra testet ska de undvika sammankomster. Turister från länder där coronasmittan inte är utbredd kan komma att få resa in utan att testas. Det sade statsepidemiologen Þórólfur Guðnason under gårdagens presskonferens.

I onsdags rapporterades sju nya fall av covid-19 och i går två ytterligare fall. Samtliga upptäcktes i testningen för ankommande resenärer. Det är nu totalt arton smittade som hålls i isolering. Ytterligare 198 personer sitter i karantän.

Testningen av resenärer är omdiskuterad. Ragnar Freyr Ingvarsson, läkare på Landspítalis öppenvårdsavdelning för coronapatienter, skrev i onsdags på Facebook att provtagningen av turister var slöseri med offentliga medel. Hittills har smittan inte spridits av turister eftersom de har färre sociala kontakter än islänningar.

Men statsepidemiologen Þórólfur Guðnason håller inte med. Under gårdagens presskonferens sade han att testningen hade undanröjt en stor osäkerhet. Om Island hade öppnat gränserna för turister utan provtagning hade smittade kunnat resa in utan att det hade upptäckts att de bar på covid-19.

Þórólfur Guðnason meddelade ändå att planen är att förändra testningen vid månadsskiftet. Islänningar som återvänder från utlandsresor kommer då att testas två gånger. Det första testet görs vid gränsen. Det andra görs omkring fem dagar senare på Landspítali i Reykjavík eller på ett annat sjukhus eller vårdcentral.

Syftet med den dubbla testningen är att i ett tidigt skede kunna identifiera personer som nyss har smittats. Om de har små mängder av coronaviruset i kroppen är det inte säkert att de testar positivt vid första tillfället. Därför vill Þórólfur Guðnason testa dem på nytt innan de hinner sprida smittan.

I väntan på det andra testet kommer islänningar att uppmanas att sitta i mindre strikt karantän. De ska undvika folksamlingar och större sammankomster. De ska heller inte umgås med fler än nödvändigt. Genom att minimera antalet personer de träffar ska riskerna för nya utbrott av smittan minskas.

Samtidigt kan det bli aktuellt att slopa kravet på coronatest eller karantän för personer som reser in från länder där smittan inte är utbredd. Bedömningen av vilka länder som betraktas som säkra kommer att utgå från resultaten av de tester som har gjorts vid gränsen sedan den 15 juni.

Þórólfur Guðnason sade dessutom att restauranger, barer och andra ställen som får servera alkohol kan få något längre öppettider vid månadsskiftet. I dag måste de stänga senast klockan 23. Han överväger att rekommendera hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att förlänga den tillåtna öppettiden till midnatt eller klockan 1.

Däremot blir det ingen förändring av antalet tillåtna deltagare på sammankomster. Taket på 500 personer kommer att bli kvar under hela juli och augusti. Först till hösten kan det bli aktuellt att höja gränsen till 2 000 besökare.

Slopad testning av vissa resenärer skulle göra det möjligt att ta emot fler turister. I dag är analyskapaciteten 2 000 tester per dygn. Den nivån ligger fast när Landspítali på tisdag övertar ansvaret för testningen från Íslensk erfðagreining. För att kunna analysera så många prover kommer Landspítali att analysera tio samtidigt.

Metoden används bland annat i Tyskland. Nackdelen är att personer som har små mängder av viruset kan undgå upptäckt när provet analyseras samtidigt som nio andra. Þórólfur Guðnason anser dock att det är den näst bästa metoden sedan Íslensk erfðagreining - som analyserar varje prov för sig - bestämt sig för att hoppa av.

Omkring 750 resenärer anlände i går morse med färjan Norröna till Seyðisfjörður. Av dem var det knappt 500 som testades för covid-19. Personal från Heilbrigðisstofnun Austurlands flög till Färöarna i onsdags och gick ombord fartyget i Tórshavn. Testerna genomfördes under seglingen till Island.

Isländska myndigheter hoppas dock kunna anlita ett färöiskt företag för att testa resenärerna i Tórshavn. Även det skulle bidra till att minska trycket på den begränsade analyskapaciteten på Landspítali.

Hittills är det ett fyrtiotal turister som har testat positivt för covid-19 sedan gränsen öppnades. Civilförsvarschefen Víðir Reynisson sade under gårdagens presskonferens att det inte har varit svårt för myndigheterna att få kontakt med smittade. Alla har gått att nå utan problem. Personer som testar positivt får lämna ett blodprov för att se om det rör sig om en aktiv smitta.

Under presskonferensen visades en informationsfilm som berättar hur provtagningen går till och vilka regler som turister ska följa. Myndigheterna hoppas att flygbolag ska börja visa den ombord för resenärer på väg till Island. Den visas redan på flygplatsen i Keflavík.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.