torsdag 23 juli 2020

Island tillåter restauranger och barer ha öppet till midnatt

Restauranger, barer, klubbar och andra ställen som serverar alkohol får ha öppet till midnatt från och med den 4 augusti. Samtidigt höjs den tillåtna gränsen för deltagare vid sammankomster till 1 000 personer. Det står klart sedan hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir beslutat att följa statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­sons rekommendationer.

De två senaste månaderna har de nya fallen av coronasmitta på Island varit mycket få. Och de allra flesta kan kopplas till personer som har rest in från utlandet och fört med sig smittan. Att smittspridningen är så begränsad gör att statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son vill avveckla fler restriktioner den 4 augusti.

Þórólf­ur Guðna­son presenterade förslagen tidigare i veckan. Nu har rekommendationerna också godkänts av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Beslutet innebär att vissa restriktioner lättas den 4 augusti.

Antalet tillåtna deltagare vid sammankomster höjs då från dagens 500 till 1 000 personer. Samtidigt får restauranger, barer, klubbar och andra som har alkoholtillstånd ha öppet till midnatt. I nuläget måste de stänga senast klockan 23.

Men Jónas Óli Jónasson, en av ägarna av utestället B5 i Reykjavík, säger i Morgunblaðið att det är en besvikelse att lättnaderna kommer först den 4 augusti. Han hade dessutom hoppats att de skulle tillåtas ha öppet åtminstone till klockan 1:
"Jag förstår inte riktigt skillnaden mellan att det är knökfullt till midnatt eller till ett, men för oss har det enorm betydelse. ... Naturligtvis förstår vi att alla försöker att göra sitt bästa, men vi vill naturligtvis också hålla verksamheten vid liv."
De restriktioner som tidigare gällde för exempelvis badhus, träningslokaler och museer har alla avskaffats. Kvar finns begränsningarna för ställen som har alkoholtillstånd och som har öppet sent på kvällar och nätter. Þórólf­ur Guðna­son har tidigare beskrivit miljön på uteställen som en smittorisk eftersom det kan vara trångt och många besökare dricker alkohol.

Jónas Óli Jónasson säger i Morgunblaðið att restriktionerna är ett problem för hela branschen. Han efterlyser en dialog med myndigheterna och anser att uteställen i dag svävar i ovisshet om villkoren för framtiden:
"Gränserna har öppnats och all annan verksamhet, men vi sitter liksom kvar. Det här är lite som om restauranger bara skulle få ha öppet från 2 till 7 på morgnarna."
Arn­ar Þór Gísla­son är delägare i fem barer i centrala Reykjavík. Inte heller han är nöjd med att öppningstiden förlängs till midnatt den 4 augusti. Han säger i Morgunblaðið att den extra timmen inte räcker för att hålla alla ställen vid liv och att behålla jobben:
"Denna timme, som vi anar att det blir åtminstone augusti ut, gör väldigt lite. Det här är en väldigt stor besvikelse."
Under gårdagen rapporterades inga nya fall av covid-19 på Island. Det är nu åtta smittade som hålls i isolering. Ytterligare 91 personer sitter i karantän.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.