söndag 12 juli 2020

Isländsk bonde börjar tillverka glass av fårmjölk

Glass av fårmjölk kan bli ett tillskott i frysdiskarna. När Samfélagssjóður Fljótsdals nyligen delade ut fondens första bidrag gick 12,9 miljoner isländska kronor till Sauðagull, ett bolag som i liten skala redan har börjat tillverka fårmjölksglass. Hittills har bolagets produkter endast sålts på några få ställen på östra Island.

I våras sjösatte kommunen Fljótsdalshreppur fonden Samfélagssjóður Fljótsdals med syftet att främja innovation i det lokala näringslivet. I det första steget lovade kommunen 70 miljoner isländska kronor i projektbidrag.

Beloppet är anmärkningsvärt för en glesbygdskommun med 80 invånare. Men Fljótsdalshreppur är en rik kommun. Huvudförklaringen är dammbygget vid Kárahnjúkar som levererar energi till aluminiumsmältverket i Reyðarfjörður. Fastighetsskatten från dammbygget är en av kommunens främsta intäktskällor.

Intresset för bidragen var stort. Den högsta summan - 12,9 miljoner isländska kronor - tilldelades Sauðagull. Bolaget ägs av Ann-Marie Schultz på gården Egilsstaðir i grannkommunen Fljótsdalshreppur.

De senaste åren har hon börjat tillverka nya produkter av fårmjölk - som praliner och fetaost. Just fetaosten har blivit en succé trots att den bara har sålts på några få ställen på östra Island. Bland annat har handlare i Reykjavík visat intresse för osten.

Nu vill Ann-Marie Schultz ta nästa steg. Hon har börjat experimentera med glass av fårmjölk. Hon berättar i Morgunblaðið att hon har förhoppningar om att den ska kunna komma igång i större skala:
"Jag tycker att det är en intressant produktion som jag vill gå längre med och jag vet att den kan bli en succé."
Här kan du läsa mer om Fljótsdalshreppur.