lördag 11 juli 2020

Isländsk tablettask med kloroform säljs för 16 000

För femton år sedan slutade Nói Siríus tillverka blå Opal. Trots att tablettasken försvann från marknaden 2005 är det tusentals som vill ha tillbaka den på marknaden. Nyligen såldes en oöppnad ask från 1974 för 16 000 isländska kronor. Trots intresset har Nói Siríus ännu ingen återkomst planerad. Det är nämligen svårt att efterlikna smaken då den innehöll kloroform.

Opal lanserades på den isländska marknaden redan 1950. Länge var den blå asken en favorit. Många spekulerade dock i tablettens speciella smak - och trodde att förklaringen var att den smaksattes med kloroform.

Attityden till kloroform som livsmedel blev dock allt mer negativ. Tillverkaren Nói Siríus drog 1982 tillbaka blå Opal från marknaden under nästan två år. Receptet ändrades - och när blå Opal var tillbaka hade andelen kloroform sänkts till 1,4 procent.

Produktionen upphörde 2005 när leverantören slutade tillverka smakämnena. Sedan dess har Nói Siríus försökt återskapa smaken utan att lyckas. Samtidigt har intresset för blå Opal inte avtagit. Då och då dyker det upp tablettaskar på auktion. Nyligen såldes enligt Fréttablaðið en ask från 1974 för 16 000 isländska kronor.

Auðjón Guðmundsson, marknads- och försäljningsansvarig vid Nói Siríus, säger till Fréttablaðið att företaget inte har gett upp hoppet om att kunna återlansera Opal. Försök att hitta rätt smak med hjälp av andra ingredienser har gjorts så sent som i år:
"Vi försöker alltid finna en lösning på detta folkets skötebarn. Vi har letat mycket efter ett smakämne som inte enbart ger samma smak utan även samma känsla som blå Opal gjorde. Det sökandet är en riktig pärs. ... Men vi skulle inte komma på tanken att ta fram en produkt som inte är exakt som den gamla blå. Då skulle vi bara göra folket en otjänst."
Här kan du läsa mer om blå Opal.