lördag 4 juli 2020

Isländska fotbollslandslagets film anklagas för chauvinism"En tanke, ett hjärta som slår för Island." Så låter det i den film där fotbollsförbundet KSÍ:s nya logga presenteras. I loggan syns Islands fyra skyddsandar - och de spelar också en stor roll i filmen där de beskrivs som krafter som försvarar öriket mot främmande hot. Konstprofessorn Guðmundur Oddur Magnússon anser att filmen präglas av chauvinism - medan Centerpartiets Sigmundur Davíð Gunnlaugsson gillar den.

När Hannes Þór Halldórsson inte står i mål för herrarnas fotbollslandslag regisserar han reklamfilmer. Han är också regissör av den nya film som presenterar fotbollsförbundets nya logga. Filmen och loggan har samma fokus - nämligen Islands fyra skyddsandar.

Men bildspråket och tonen i budskapet delar islänningarna. Guðmundur Oddur Magnússon, professor vid Listaháskóli Íslands, säger i Stundin att han tycker att loggan i sig är acceptabel även om den inte för tankarna till fotboll. Däremot är han mycket kritisk till filmen:
"När högfärden eller chauvinismen spelar på fiolens högsta strängar angränsar det här naturligtvis till att vara skrattretande. Det där är inget bevis för måttfullhet. Detta är bara chauvinism, nationalistisk chauvinism. Sannolikt har Centerpartiets kommentarsfält gått igång och börjat beundra detta. Det är dumhetens kulmen att släppa ifrån sig något sådant. Jag vet inte om det är barn eller idioter som har varit i farten eller om de verkligen menar detta. Det här är inget annat än en del av den trumpistiska polariseringen - att provocera extremerna och att dra fram ungdomsföreningsandan i sin värsta form. Det här är faktiskt frånstötande."
Centerpartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson rosar däremot filmen. Han kommenterar den på Facebook:
"Snygg logga och video!"
Bjarni Már Magnússon, professor i juridik vid Háskólinn í Reykjavík, håller inte med. Han skriver på Twitter att videon för tankarna till de politiska extremiströrelser som växte fram under början av 1900-talet. I ett annat inlägg på Twitter skriver han att filmen får honom att associera till tredje riket:
"Jag kom att tänka på slagordet Blut und Boden när jag tittade på det här."
KSÍ skriver i ett pressmeddelande att filmen sammanfaller med lanseringen av nya landslagsdräkter. Ordföranden Guðni Bergsson säger till Vísir att filmen anspelar på välkända berättelser. Han håller inte med om att budskapet skulle vara aggressivt eller fascistiskt.