fredag 17 juli 2020

Lamm dödades, slaktades och grillades på stranden

Ett sex veckor gammalt lamm hittades dödat på stranden i Dritvík på Snæfellsnes. Lammet hade dödats på platsen - och därefter slaktats och grillats. Polisen har i dagsläget inga spår efter den som dödade lammet. Det enda som fanns kvar var huvudet, skinnet och ryggraden - samt resterna av den eld där köttet tros ha grillats, berättar Vísir.

Sommaren 2017 väckte det enorm upprördhet när nio amerikanska turister jagade och skar halsen av ett lamm. Händelsen inträffade i Berufjörður på östra Island. Lammet kom från en gård i Breiðdalsvík.

Närboende blev vittnen till hur turisterna förföljde lammet på stranden. De tvingade lammet långt ut i vattenbrynet - och när det uttröttade lammet vände tillbaka fångade de djuret och skar halsen av det. Polisen hann fram innan turisterna lämnade platsen eftersom en av dem körde fast med husbilen på stranden.

I en av husbilarna hittade polisen lammet styckat och packat i svarta sopsäckar av plast.

Turisterna hävdade att de i själva verket hade dödat lammet av barmhärtighetsskäl. De sade till polisen att lammet hade varit skadat och att de inte ville att det skulle lida. Den berättelsen ansågs dock inte trovärdig eftersom vittnen hade sett turisterna jaga lammet på stranden.

En av männen tog så småningom på sig ansvaret för att ha dödat och styckat lammet. Han gick med på att betala 120 000 isländska kronor i böter och 30 000 i skadestånd till bonden. Eftersom han redan hade accepterat böter blev det ingen rättegång för grovt djurplågeri - trots att det på Island är olagligt att avliva djur utan bedövning.

Nu har en liknande händelse inträffat i Dritvík på Snæfellsnes. Vísir rapporterar att den först uppmärksammades i en Facebook-grupp för fårbönder. Där publicerades bilder på ett lamm som dödats och slaktats. Det enda som fanns kvar av kroppen var huvudet, skinnet och ryggraden. I närheten fanns spår av en eld som tros ha använts för att grilla köttet.

Reaktionerna var starka. Många ansåg att det var uppenbart att det var en som var van att stycka djur som hade slaktat lammet. Och det betraktades som uteslutet att lammet skulle ha fallit offer för ett rovdjur. Kroppen var urbenad med en knivs precision.

Polisen i Vesturland uppger för Vísir att fallet är under utredning. Det rör sig om ett sex veckor gammalt lamm. Ägaren Edda Bára Sveinbjörnsdóttir har informerats om händelsen.

Edda Bára Sveinbjörnsdóttir säger i Morgunblaðið att det dödade och styckade lammet är en tragisk händelse. Hon anser att allt pekar på att det är människor som haft ihjäl och slaktat djuret:
"Det finns bara ett ord för detta: äckel. ... Dyr gör inte så. De benar inte ur bytet."
Här kan du läsa mer om lammet som dödades och slaktades i Berufjörður.