söndag 26 juli 2020

Hittade vilsen lunnefågel uppe på Langjökull

Att unga lunnefåglar hamnar lite vilse under sin första flygtur är inget ovanligt. Men att en vuxen lunnefågel hamnar uppe på Langjökull på det isländska höglandet är ytterst sällsynt. Nyligen fick en grupp som var på en glaciärtur syn på en ensam lunnefågel många mil från havet. De tog med sig den vilsna fågeln och släppte den i Borgarnes.

Gården Kjóastaðir på södra Island är nästan granne med både Gullfoss och Geysir. Avståndet till Langjökull - Islands näst största glaciär - är bara ett par mil. Nyligen gav sig de som arbetar på gården upp på Langjökull för en glaciärtur.

Mitt uppe på glaciären fick de syn på något svart och orange bland all snö och is. Många mil från havet satt en uppenbart vilsen lunnefågel.

Ásdís Ólafsdóttir berättar i Vísir att de stannade för att ta hand om den ensamma lunnefågeln. Det var inte svårt att fånga in den vilsna fågeln:
"Den försökte komma bort lite men kunde inte, så vi sprang fram till den och fick tag på den."
Martha Jónasdóttir var även hon med på resan. Hon säger i RÚV att de knappt kunde tro sina ögon när de fick syn på lunnefågeln:
"Den låg där och kunde inte flyga. ... Vi gick ur fordonet och kunde inte tro våra egna ögon."
Lunnefågeln fick följa med ombord och verkade finna sig i det. Under färden fick fågeln namnet Þormar Jökull. De släppte fågeln vid stranden i Borgarnes.

Erpur Snær Hansen är föreståndare för Náttúrustofa Suðurlands. Han säger till RÚV att han inte har någon förklaring till hur lunnefågeln kan ha flugit så vilse att den hamnade uppe på Langjökull. Lunnefåglar kan exempelvis flyga fel när de hamnar i oväder. Men de brukar inte navigera så illa att de landar på en glaciär många mil från kusten.

Vísir har en film som visar hur det gick till när den vilsna fågeln släpptes fri.