måndag 27 juli 2020

Nio första fallen av coronasmitta på Island på tre veckor

De första fallen av coronasmitta bland islänningar som inte varit utomlands rapporterades i helgen. De senaste dagarna har nio personer testat positivt för covid-19. Ett åttiotal personer har nu tvingats i karantän. En av männen tävlade nyligen i friidrott på ett evenemang med över 200 deltagare. En annan har smittat minst sex andra personer.

Inte sedan den 3 juli hade några nya fall av covid-19 upptäckts genom smittspridning på Island. Och de personer som då drabbades hade varit i kontakt med personer som fört med sig smittan från utlandet.

Men i fredags rapporterades två nya fall oberoende av varandra. I lördags kom ytterligare ett fall. Det följdes av sex nya fall under söndagen.

Det rör sig om en man i 20-årsåldern och en man i 30-årsåldern som upptäcktes i fredags. Bägge testades för covid-19 på Landspítali i Reykjavík sedan de upplevt symtom. Båda testade alltså positivt.

De två männen känner inte varandra och deras vägar har inte korsats på annat sätt. Det är alltjämt oklart hur de har smittats. Ingen av dem har varit utomlands.

I lördags kväll rapporterades ytterligare ett fall. Den här gången var det en man som varit på Rey Cup i Reykjavík, en fotbollsturnering med över 1 700 deltagare i åldern 13 till 16 år. Ledningen för turneringen skriver på Facebook att den slutförs som planerat.

Ytterligare sex fall rapporterades i går. En av dem reste in från Baltikum den 15 juli. Då testade han negativt för covid-19 på flygplatsen i Keflavík. Han hade bland annat varit i Israel och flera europeiska länder.

Trots att mannen är isländsk medborgare kallades han aldrig till något andra test. Skälet ska vara ett förbiseende i registreringen eftersom han har dubbelt medborgarskap och är bosatt i utlandet.

Mannen fyllde i sin hälsodeklaration på engelska och inte på isländska - och det är bara de resenärer som väljer isländska och anger sitt isländska personnummer som automatiskt kallas till ett andra test efter fyra till sex dagar i landet.

Fem närstående till mannen har även de testat positivt för covid-19. Det anses vara uppenbart att det är mannen som är smittkällan eftersom samtliga har en variant av coronaviruset som inte tidigare påträffats på Island.

Smittspårningen och testningen av närstående till de nio smittade pågår. Men beskedet om de nya fallen ledde till att ett åttiotal personer sattes i karantän.

Mannen i 20-årsåldern tävlade själv i friidrott i Hafnarfjörður förra helgen. Totalt 205 deltagare från 19 föreningar var anmälda till tävlingarna som var för personer i åldern 15 till 22 år. Utöver isländska tävlande fanns ett mindre antal tävlande från Färöarna. Det är inte känt om mannen bar på coronaviruset redan då.

Mannen i 30-årsåldern hade nyligen umgåtts med utlänningar som rest in från utlandet. De hade dock testat negativt för covid-19 vid inresan till Island.

Mannen som upptäcktes i lördags hade inte heller han varit utomlands. Han var funktionär i ett lag från Reykjavík under turneringen. Laget har nu satts i karantän. Han hade dock inte kontakter med många andra under Rey Cup.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason säger i Morgunblaðið att det är mest sannolikt att fallen på något sätt kan kopplas till personer som varit utomlands eftersom det är så länge sedan de senaste tillfällena av smitta mellan islänningar. Testningen vid inresan är inte en helt säker metod för att förhindra smittspridning:
"Vi vet inte exakt varifrån smittan kommer och ibland får vi aldrig veta det."
Jóhann Björn Skúlason, som är ansvarig för smittspårningen, säger till Vísir att smittkällan fortfarande kan finnas ute i samhället. Hittills har smittspårarna i några få fall inte lyckats hitta källan. Än så länge har de alltså inte lyckats klarlägga hur de två första männen smittats trots att de använt smittspårningsappen Rakning C-19:
"Nej, det är inte säkert men vi försöker."
Þórólfur Guðnason säger i Vísir att han inte är överraskad över de nya fallen och om de leder till mindre gruppsmittor. Han påminner alla som upplever symtom att stanna hemma, att inte träffa andra personer och att kontakta sjukvården. Om alla håller sig till dessa regler tror han att större coronautbrott kan undvikas:
"Det skulle inte komma som någon överraskning om vi fick mindre gruppsmittor men jag anser att det är mycket osannolikt att vi får några större gruppsmittor eller en epidemi här i landet. Om vi gör på det här sättet så tror jag att vi kan kväva detta i början."
Ytterligare fem positiva tester från gränsen rapporterades under fredagen, lördagen och söndagen. Tre av dem hade aktiva smittor. En person hade antikroppar. Den femte hade ännu inte analyserats för antikroppar.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.