tisdag 14 juli 2020

Nordbor slipper coronatest på Island - men inte svenskar

Island öppnar i morgon gränsen för medborgare i ytterligare fjorton länder. Samtidigt kan det bli aktuellt att slopa kravet på coronatest eller karantän för tyskar och nordbor - men med undantag för svenskar. Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son väntas då stryka Norge, Danmark, Finland och Tyskland från listan över högriskområden.

Tre nya fall av coronaviruset rapporterades i går. Alla tre som testade positivt var resenärer som kom till Island från utlandet. Inget inhemskt fall har upptäckts på tio dagar. Totalt är det nu femton smittade som hålls i isolering. Dessutom sitter 77 personer i karantän.

Sedan Island öppnade gränsen för EES- och Schengen-medborgare den 15 juni har 79 personer testat positivt. Men 64 resenärer har haft antikroppar. Bara 12 personer har tvingats i isolering eftersom de kunde sprida smittan vidare. Gårdagens tre fall har ännu inte analyserats för antikroppar.

Island öppnar i morgon gränsen för resenärer från ytterligare fjorton länder. Medborgare i Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Kanada, Marocko, Montenegro, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay får då enligt ett pressmeddelande resa in utan att ha synnerliga skäl.

Dessutom förtydligar justitiedepartementet att inreseförbudet inte gäller medborgare i Andorra, Monaco, San Marino och Vatikanstaten.

I dag väntas statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son enligt Morgunblaðið meddela att tyskar och nordbor undantas från kravet på coronatest eller två veckors karantän. Men undantaget är Sverige. Tyskland, Finland, Norge och Danmark kommer inte längre att klassas som högriskområden. Därför får medborgare i dessa länder resa in utan restriktioner.

Sverige kommer enligt RÚV alltjämt att klassas som ett högriskområde. Det innebär att svenskar även i fortsättningen måste genomgå karantän eller testas för covid-19.

I dag övertar dessutom Landspítali i Reykjavík ansvaret för provtagningen från Íslensk erfðagreining. Företaget kommer dock att assistera sjukhuset med analyserna under den första veckan.

Taket på 2 000 tester om dagen börjar nu bli ett bekymmer för turistindustrin. Först till hösten kommer Landspítali att ha kapacitet att analysera fler coronatester. Det innebär enligt Túristi att upp till arton flyg kommer att behöva ställas in under den närmaste veckan. Skälet är alltså att testkapaciteten är otillräcklig.

Frank Holton vid Airport Coordination är den som ansvarar för landningstillstånd på flygplatsen i Keflavík. Han har uppgiften att välja vilka flyg som måste ställas in på grund av bristande testkapacitet. Han säger till Túristi att han ännu inte har fått några riktlinjer från isländska myndigheter hur dessa flyg ska väljas ut.

Myndigheterna diskuterade situationen i dag. Páll Þórhallsson vid regeringskansliet säger till Túristi att det finns två alternativ. Antingen att ställa in flyg eller att slopa testkravet för vissa nationaliteter och därmed göra så att färre resenärer behöver testas. I dag är det endast färingar och grönländare som är undantagna testkravet.

Jó­hann­es Þór Skúla­son, vd för branschorganisationen Sam­tök ferðaþjón­ust­unn­ar, säger i Morgunblaðið att det skulle vara en negativ signal om flyg ställdes in på grund av otillräcklig testkapacitet. Dessutom skulle det kunna skapa en situation där exempelvis isländska myndigheter skulle kunna bli skyldiga att betala skadestånd:
"Vi tror på att man hittar en förnuftig lösning på det här."
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.