lördag 4 juli 2020

Restaurang i Keflavík portar gäster som inte fått coronasvar

Turister som ännu inte har fått svar på coronatestet på flygplatsen är inte välkomna till Fernando's Restaurant i Keflavík. Om de inte kan visa upp ett negativt prov för covid-19 får de vända i dörren. De får också veta att de är välkomna tillbaka när de har ett negativt testsvar. Ägaren Francisco Laines säger i Morgunblaðið att han har mötts av förståelse för åtgärden.

Den 15 juni började Island testa ankommande resenärer för covid-19. Men det kan - beroende på var provet görs - ta upp till ett dygn innan resenären får svar. Innan dess uppmanas alla resenärer att minimera alla sociala kontakter.

De flesta turisterna kommer till Island via flygplatsen i Keflavík. Men de är inte välkomna till Fernando's Restaurant innan de kan visa upp ett negativt coronatest. Ägaren Francisco Laines säger i Morgunblaðið att han med denna åtgärd både vill skydda personalen och minska risken för smittspridning i samhället:
"Det är svårt att avvisa kunder men det måste vara ett sätt att skydda landet. Vi gör det här för att skydda våra kunder och personalen. Hittills har människor haft mycket stor förståelse för detta."
När kunder kommer till restaurangen möts de i entrén. Om det rör sig om turister måste de visa upp ett negativt test för covid-19. Om de ännu inte har fått svar på provet får de beskedet att de är välkomna tillbaka senare när de har ett negativt besked att visa upp.

Francisco Laines initiativ har bland annat rosats i en Facebook-grupp för boende i Keflavík. Det var en ortsbo som noterade att nyanlända turister avvisades i entrén. Han säger i Morgunblaðið att fler restauranger borde ha samma princip för att minska riskerna för smittspridning:
"Människorna kom och sade sig nyligen ha kommit från flygplatsen. De hade varit på provtagning för en halvtimme sedan och sade sig ännu inte ha fått resultaten. Jag berättade för dem att jag tyvärr måste be dem att vänta tills de hade fått resultaten och de hade full förståelse för det."
Personer som anländer till Keflavík brukar i regel få svar inom några timmar.