söndag 5 juli 2020

Sju av tio islänningar: Män och kvinnor är jämställda

Sju av tio islänningar anser att kvinnor nu har samma rättigheter som män. Men det är dubbelt så många kvinnor som inte håller med om att könen är jämställda. Sympatisörer till Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Piratpartiet anser oftare att samhället ännu inte är jämställt. Det visar en undersökning utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið.

Island har de senaste åren rankats som världens mest jämställda land i en rad undersökningar. Som motivering nämns ofta att landet nu har sin andra kvinnliga statsminister, har haft en kvinnlig president, har en kvinnlig biskop och en kvinnlig riksåklagare.

Politiska reformer som nämns i sammanhang är lagstiftning om jämställda löner och förlängd föräldraledighet.

Hela 70,2 procent anser nu att män och kvinnor har samma rättigheter. Men det är 20,5 procent som inte tycker att män och kvinnor har lika villkor. Resterande 9,3 procent varken instämmer eller förnekar påståendet.

Men det är betydligt fler män som upplever att Island nu är jämställt. Det är 80 procent av männen som svarar att könen har samma villkor. Samma åsikt har 60 procent av kvinnorna.

Och det är 28 procent av kvinnorna som säger att könen inte är jämställda. Bara 13 procent av männen delar den åsikten.

Anhängare till Centerpartiet, Framstegspartiet, Självständighetspartiet och Renässans anser i större utsträckning att män och kvinnor har samma rättigheter. Gröna vänsterns, Socialdemokraternas och Piratpartiets väljare anser oftare att Island ännu inte är jämställt.