fredag 17 juli 2020

Statsepidemiolog: Vi behöver leva med det här viruset

Sammankomster med upp till 1 000 deltagare samt förlängda öppettider för restauranger och barer. Det aviserade statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son i går. Men risken för smittspridning är inte borta. Han räknar med att islänningarna får anpassa sig till en tillvaro där covid-19 utgör ett hot under en längre tid.

Det har gått två veckor sedan de senaste fallen av smittspridning på Island upptäcktes. Då rörde det sig om personer som smittats av covid-19 efter att ha varit i kontakt med personer som rest in från utlandet. Att den smittspridningen är så begränsad gör att statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son nu vill lätta på fler restriktioner.

Þórólf­ur Guðna­son sade nyligen att han räknade med att behålla maxgränsen på 500 deltagare vid sammankomster till och med augusti. Under samma tid kunde inte restauranger, barer och andra ställen med alkoholtillstånd att räkna med längre öppettider än i dag då de måste stänga senast klockan 23.

Men under gårdagens presskonferens sade Þórólf­ur Guðna­son att han troligen kommer att rekommendera hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att lätta på restriktionerna redan i början på augusti. Det blir dock inga lättnader före verslunarmannahelgin - den helg som inträffar första helgen i augusti och samlar tusentals människor på olika festivaler i landet.

Den största sommarfestivalen är Þjóðhátíð på Västmannaöarna. I veckan meddelade festivalkommittén att den ställs in. Länge hade arrangörerna hoppats kunna hålla festivalen i någon form - inte minst eftersom den är den viktigaste intäktskällan för idrottsföreningen ÍBV. Under presskonferensen rosades beslutet att ställa in.

Nästa steg i att slopa restriktioner kommer en bit in i augusti. Þórólf­ur Guðna­son sade att han då vill höja antalet tillåtna deltagare vid sammankomster till 1 000 personer. Dessutom ska barer, restauranger och andra nöjesställen få ha öppet längre - men det är oklart hur länge. Tidigare har han talat om midnatt eller klockan 1 som ny gräns.

Skälet till att han anser det lämpligt att lätta på restriktionerna tidigare är alltså den begränsade smittspridningen på Island. Om det skulle uppstå ny spridning av coronaviruset kommer dagens besked att omprövas. Det han sade sig vara mest rädd för var att symtomfria skulle kunna sprida smittan.

Tre nya fall av coronasmitta rapporterades i går. Samtliga upptäcktes i provtagningen av ankommande resenärer. Det rörde sig i alla tre fallen av personer som hade antikroppar mot covid-19 och som därför kunde resa vidare som planerat.

Det är nu elva smittade som hålls i isolering. Dessutom sitter 92 personer i karantän.

En smittad person anlände till Seyðisfjörður i går med färjan Norröna. Mannen testade positivt för covid-19 i samband med ombordstigningen i danska Hirtshals. Han hölls isolerad från övriga passagerare under hela seglingen från Danmark till Island. Han genomgår ett andra prov i dag för att se om det rör sig om en aktiv smitta.

Under tiden hålls mannen och fem reskamrater i isolering i arbetarbostäder på höglandet. Polisen i Austurland uppger på Facebook att de inte får träffa andra innan resultatet på mannens andra test är klart. I Hirtshals testade reskamraterna negativt för covid-19.

Alla sex är hemmahörande i Östeuropa och reste till Island för att arbeta på höglandet.

Trots den begränsade smittspridningen säger Þórólf­ur Guðna­son i Morgunblaðið att islänningarna kommer att få anpassa sig till en vardag med covid-19. Han tror inte att något vaccin kommer att bli verklighet inom kort. Därför är det viktigt att bete sig på ett sätt som minskar risken för en ny våg av coronasmitta:
"Jag tror att vi håller på att komma in i den fasen att vi behöver leva med det här viruset. Vi behöver förändra vårt beteende och vanor lite och vara försiktiga. Det är det som vi behöver leva med varenda dag. Jag tror att vi kan leva ett fint, vanligt liv på det sättet. ... Om vi bara sätter upp en viss struktur och försöker att hindra att viruset kommer hit till landet och beter oss förnuftigt i landet och är noga med de smittskyddsåtgärder som vi alltid påminner om och inte samlas för många så tar vi oss igenom detta. Men det kan ta några månader eller år för det att försvinna ur våra liv."
Det var i går en månad sedan Island ställde ankommande resenärer inför valet mellan coronatest eller två veckors karantän. Då hade 40 674 personer testats - och bara 70 hade valt karantän. Bara fjorton av dem som testats hade pågående smittor. Þórólf­ur Guðna­son säger i Morgunblaðið att testningen är nödvändig för att förhindra smittspridning:
"Ingen vet hur smittan ser ut bland turister och vilka grupper som reser. Är detta människor som återspeglar sina hemländer eller är detta de friskaste människorna som inte har smittats eller redan har genomgått smittan som kommer?"
Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.