lördag 25 juli 2020

Tvingade turister till onödigt coronatest inför Islandsresa

Utan intyg på coronatest fick passagerarna inte gå ombord British Airways flyg från London till Keflavík. Det brittiska provet kostade 150 pund - och flygbolaget hävdade att det var ett krav från isländska myndigheter. Men Island godtar enbart inhemska tester. På flygplatsen fick turisterna därför betala för ännu ett coronatest, rapporterar The Independent.

Island accepterar inga utländska intyg för coronatest eller genomgången sjukdom. Det är bara inhemska tester som godtas. Och resenärer från alla länder utom sex - Färöarna, Grönland, Norge, Danmark, Finland och Tyskland - ställs vid inresan till Island inför valet mellan provtagning och två veckors karantän.

Men British Airways tycks ha missförstått de isländska bestämmelserna. Brittiska resenärer bokades nyligen om från Icelandair till British Airways. Inför avresan fick de beskedet att de måste testa sig för covid-19 för att få gå ombord. Provtagningen var enligt flygbolaget ett krav från isländska myndigheter.

Det brittiska testet kostade 150 pund. Men när resenärerna landade i Keflavík fick de veta att intyget inte godkändes. I stället tvingades de genomgå ett nytt test på flygplatsen. Det andra coronatestet gick på ytterligare 11 000 isländska kronor.

Clive Stacey, vd för resebyrån Discover the World, säger till The Independent att han utan framgång försökte förklara för British Airways att det rörde sig om ett missförstånd. Bolaget fortsatte att påstå att resenärer till Island måste ha testats för covid-19 före avresan.

Efter att The Independent kontaktat British Airways strök bolaget kravet på coronatest för att få gå ombord flyget till Island.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.