torsdag 16 juli 2020

Valde karantän - upptäcktes med covid-19 en vecka senare

Två islänningar som återvände hem från utlandet valde karantän i stället för testning. En vecka senare testades de ändå sedan bägge känt symtom för coronasmitta. Båda testade positivt. Men myndigheterna tror inte att de spred smittan ombord flyget till Island. Det tros inte ha varit någon risk för att de då skulle föra smittan vidare.

Det var i går sex personer som testade positivt för covid-19. Två av de personer som testade positivt hade symtom och kunde föra smittan vidare. Det var de första fallen på en vecka där personer upptäcktes med pågående smitta.

Bägge var islänningar som återvände hem till Island för en vecka sedan. De reste med ett av Icelandairs flyg från Amsterdam till Keflavík. De hade vistats en tid i ett tredje land.

Vid ankomsten till Island valde de två veckors karantän i stället för testning för coronaviruset. Att personer föredrar karantän är mycket ovanligt. Alla som väljer karantän tas åt sidan på flygplatsen i Keflavík. Där får de frågor om hur de tänker sköta veckorna i karantän och instrueras om reglerna.

Vid inresan berättade passagerarna att de hade fått hjälp av bekanta att fylla kylskåpet med livsmedel. De sade också att de skulle följa reglerna för karantän.

Men efter några dagar började de känna symtom för coronasmitta. Då testades bägge - och bägge proverna var alltså positiva.

De smittade hålls nu i isolering. Myndigheterna kommer dock inte att tvinga de resenärer som satt bredvid dem på flyget från Amsterdam i karantän. De två islänningarna tros enligt myndigheterna inte ha utsatt några andra för smittorisk eftersom smittan skulle ha varit i ett så tidigt skede ombord.

I dag anländer färjan Norröna till Seyðisfjörður med omkring 730 passagerare. En av dem testade positivt för covid-19 när provtagningen gjordes i danska Hirtshals före avresan. Det är ännu oklart om smittan är aktiv.

Personen isolerades ombord och fem som reste i samma sällskap isolerades även de från övriga resenärer. Den smittade tros inte ha utsatt några andra än personerna i det egna resesällskapet för någon smittorisk. Det är ännu inte känt om det rör sig om en gammal eller aktiv smitta.

Den smittade och medresenärerna är alla på väg till Island för att arbeta.

Just nu är det elva smittade som hålls i isolering. Ytterligare 80 personer sitter i karantän.

Utöver de två islänningar som testade positivt i går rapporterades ytterligare fyra positiva testsvar. Två av dem var inte aktiva. De sista två har ännu inte analyserats för antikroppar mot covid-19.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.