fredag 3 juli 2020

Varnar för risken för jordskred efter skalv på norra Island

Illustration: Veðurstofa Íslands
Längs stora delar av kusten på norra Island finns en avsevärd risk för jordskred. Flera ras har redan inträffat under den jordskalvssvärm som nu pågår till havs ett par mil från Siglufjörður. Serien av jordskalv är den största i regionen på över 40 år. Sedan den började för två veckor sedan har närmare 10 000 skalv inträffat.

Vid lunchtid den 19 juni började den största jordskalvssvärmen på över 40 år i den så kallade Tjörnessprickzonen. Sedan dess har närmare 10 000 jordskalv registrerats i området. Det största inträffade på kvällen den 21 juni och uppmättes till 5,8. Skalvet var så kraftigt att det kändes i stora delar av landet.

Jordskalvssvärmen pågår fortfarande. Men skalven har blivit både färre och svagare. Majoriteten av skalven sker alltjämt ute till havs ett par mil norr om Siglufjörður. De senaste dagarna har aktiviteten också ökat en bit österut kring Húsavík och Flatey i Skjálfandi.

Gårdagens största skalv inträffade klockan 19.20 och hade en magnitud på 3,6. Skalvet hade sitt epicentrum ett par mil norr om Gjögurtá, den nordligaste punkten på Eyjafjörðurs östra sida. Det kändes i bland annat Siglufjörður och Ólafsfjörður.

Det skalvet var det största i området sedan den 27 juni. Då inträffade ett jordskalv med en magnitud på 4,1.

Ett annat större skalv skedde klockan 4.15 i går morse. Det uppmättes till 3,1. Även det var tillräckligt kraftigt för att kännas i Siglufjörður och Ólafsfjörður.

De största skalven i den nu pågående serien följdes av stora jordskred och stenras. Vegagerðin befarade att skreden skulle orsaka att marken under fyren vid Gjögurtá rämnade. Sedan den fyra meter höga fyren restes 1970 har marken runt omkring eroderat avsevärt. Den står på en allt tunnare och brantare landtunga.

Än så länge lyser dock fyren. Och den har ännu inte rasat i havet. G. Pétur Matthíasson, informationsansvarig vid Vegagerðin, säger till RÚV att fyren ska kontrolleras längre fram i sommar. De senaste veckornas jordskalv verkar dock inte ha gjort den redan kritiska situationen än mer prekär.

Myndigheterna har alltjämt förhöjd beredskap i området. Almannavarnir varnar på Facebook för risken för nya jordskred och stenras. Faran sträcker sig hela vägen från östra sidan av Skagafjörður i väster till norra Melrakkaslétta i öster.

Större jordskalv riskerar att följas av nya ras. Men personer uppmanas att även vara försiktiga i allmänhet. De senaste veckornas skalv kan ha skapat sprickor som kan vara på väg att rämna.

Här kan du läsa mer om jordskalvssvärmen på norra Island.