söndag 2 augusti 2020

En kvinna bland de tio som talar mest i alltinget

1 769 minuter stod Centerpartiets Birg­ir Þór­ar­ins­son i alltingets talarstol sedan sessionen började i september 2019. Han höll 157 anföranden och gjorde 251 repliker. Det gör honom till den i särklass pratgladaste politikern i alltinget. Bara en kvinna finns bland de tio som talade mest. Där finns också bara en minister.

Centerpartiet har gjort filibuster till något av ett signum. Genom att närmast ockupera talarstolen försöker partiets ledamöter i vissa frågor att förhala eller förhindra ett beslut som det finns en majoritet för i alltinget. Metoden gör också tydliga avtryck i statistiken över de flitigaste talarna.

Birg­ir Þór­ar­ins­son har under alltingets hundrafemtionde session - som började i september 2019 och pausades i juni i år - stått i talarstolen i totalt 1 769 minuter. Under dessa dryga 29 timmar höll han 157 anföranden och gjorde 251 repliker.

Näst mest talade Folkets partis Guðmundur Ingi Kristinsson med 1 383 minuter. Han följdes av Piratpartiets Björn Leví Gunnarsson med 1 301 minuter, Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson med 1 128 minuter, Piratpartiets Helgi Hrafn Gunnarsson med 1 098 minuter, Centerpartiets Karl Gauti Hjaltason med 1 041 minuter, Centerpartiets Þorsteinn Sæmundsson med 978 minuter, Socialdemokraternas Helga Vala Helgadóttir med 834 minuter, Gröna vänsterns Ólafur Þór Gunnarsson med 775 minuter och Renässans Þorsteinn Víglundsson med 766 minuter.

Helga Vala Helgadóttir på åttonde plats var alltså den enda kvinnan bland de tio pratgladaste alltingsledamöterna. Och finansminister Bjarni Benediktsson på fjärde plats var den enda ministern på topp tio.

Både Guðmundur Ingi Kristinsson och Björn Leví Gunnarsson gick upp fler gånger i talarstolen, nämligen 507 gånger var. Birgir Þórarinsson talade dock i genomsnitt längre under sina totalt 408 framträdanden. Han var även den som talade mest under föregående session.

I regel avslutas den session som påbörjas på hösten inför sommarledigheten. Men i år återsamlas alltinget i slutet på augusti för att avsluta den session som inleddes i september. Skälet är coronavirusets inverkan på arbetet. Nästa session kommer i stället att inledas den 1 oktober.

Här kan du läsa mer om de flitigaste talarna i alltinget.