lördag 15 augusti 2020

Fågelskrämmor ska få besökare att minnas Kópasker

När Sigurlína Jóhannesdóttir började sätta upp fågelskrämmor var det för att skydda ejdrarna under häckningen. Men nu hoppas hon också att de ska ge besökare ett minne av Kópasker. När hon flyttade till det lilla samhället på nordöstra Island hade hon själv knappt någon aning om var det låg, skriver Morgunblaðið.

Melrakkaslétta på nordöstra Island har länge varit en utflyttningsbygd. Eftersom regionen ligger långt från ringvägen är turisterna få. Inte heller är naturen lika dramatisk som i andra delar av landet.

Men något som många besökare reagerar på är de ovanligt ambitiösa fågelskrämmorna. De finns i mängder på gården Snartarstaðir just utanför Kópasker. Dessutom finns några fågelskrämmor vid ödegårdar på vägen längs Melrakkaslétta och inne i grannsamhället Raufarhöfn.

Den som började var Sigurlína Jóhannesdóttirs familj på Snartarstaðir. Då var syftet att hålla fjällräven borta från ejdrarnas häckningsplatser. Hon berättar i Morgunblaðið att hon fick hjälp av släkt och ortsbor att klä på fågelskrämmorna med bland annat islandströjor, stövlar och byxor. Allt fler besökare stannade till för att beskåda dem:
"I början var det här för ejderhäckningen men så började människor stanna till och ta bilder. De tjänar liksom två syften."
I takt med att fågelskrämmorna väckte intresse flyttade hon dem närmare vägen. Sigurlína Jóhannesdóttir säger i Morgunblaðið att hon hoppas att de ska bidra till att besökare kommer ihåg Kópasker:
"När jag flyttade till Kópasker visste jag knappt var det låg."
Här kan du läsa mer om Kópasker.