torsdag 20 augusti 2020

Fortsatt läsarflykt och miljonförlust för Morgunblaðið

Morgunblaðið gjorde 2019 en förlust på 291 miljoner isländska kronor. Det senaste årtiondet har utgivningen gått back med 2,5 miljarder isländska kronor - och läsningen av den tryckta tidningen har halverats. Morgunblaðiðs räckvidd krympte i juli till 22,3 procent. Det är den sämsta siffran genom tiderna i Gallups mätningar.

Aldrig tidigare har läsningen av Islands fyra rikstäckande nyhetstidningar med utgivning minst en gång i veckan varit så låg. I juli sjönk räckvidden för Morgunblaðið, Fréttablaðið, DV och Viðskiptablaðið till de lägsta nivåerna någonsin hos Gallup.

Det är nu bara 22,3 procent av islänningarna som läser Morgunblaðið. Och det trots att tidningen delas ut gratis till samtliga hushåll en gång i veckan. Inget pekar på att upplageutvecklingen skulle kunna ljusna. Bland islänningar i åldern 18 till 49 år är det bara 12,4 procent som läser Morgunblaðið.

Även den gratisutdelade Fréttablaðið sjunker till en ny bottennivå. Det är nu 35,6 procent som läser tidningen.

Trots ett chefredaktörsbyte har inte trenden vänt för DV. Räckvidden krymper till rekordlåga 4,9 procent.

Viðskiptablaðið tappar nästan var femte läsare inom loppet av en månad. Bara 4,2 procent av islänningarna läser tidningen. Raset kan dock åtminstone delvis ha en naturlig förklaring. Viðskiptablaðið har många läsare inom näringslivet som läser tidningen på jobbet. Eftersom juli är den främsta semestermånaden är det troligt att läsningen påverkas av det.

Morgunblaðiðs kris gäller inte bara upplagan. Þórsmörk är det bolag som kontrollerar Árvakur, det bolag som äger utgivningen. Þórsmörk gjorde under 2019 en förlust på 291 miljoner isländska kronor.

Ägarna gick förra året in med 300 miljoner isländska kronor för att undvika en konkurs. Sedan 2009 har bolaget förlorat drygt 2,5 miljarder isländska kronor - samtidigt som ägarna har skjutit till 1,9 miljarder.

Under dessa tio år har dessutom hälften av Morgunblaðiðs läsare av den tryckta tidningen försvunnit.

Resultatet är ändå en förbättring jämfört med 2018. Då uppgick förlusten till 414 miljoner. I årsredovisningen skriver Árvakur att rationaliseringar - främst genom uppsägningar av personal - har bidragit till att minska förlusten.

Men det är fler isländska mediehus som gör stora förluster. Torg ger bland annat ut Fréttablaðið. Bolaget gjorde under 2019 en förlust på 212 miljoner isländska kronor.

I slutet av 2019 köpte Torg utgivningen av DV från Frjáls fjölmðilun. Den förra ägaren förlorade 318 miljoner förra året.

Bättre gick det för Myllusetur som ger ut Viðskiptablaðið och flera tidskrifter. Bolaget gjorde en vinst på 1,6 miljoner under 2019.

Stundin utkommer varannan vecka. Bolaget redovisade en förlust på 12,9 miljoner. Kjarninn gick back med 5,7 miljoner.

Även Birtingur - som ger ut Mannlíf och flera tidskrifter - gick med förlust under 2019. Bolaget redovisade ett tapp på 236 miljoner.

Här kan du läsa mer om den isländska mediemarknaden.