torsdag 13 augusti 2020

Fotbollsspelare kritisk mot krav på att undvika möten

Seriespelet i den isländska fotbollen återupptas i morgon. Då hävs stoppet för idrotter med kroppskontakt. Men spelarföreningens ordförande Arnar Sveinn Geirsson ifrågasätter förbundets agerande. Ett nytt regelförslag ställer krav på spelarna att bland annat undvika folksamlingar. Samtidigt tas det ingen hänsyn till spelare i riskgrupper.

När Island skärpte restriktionerna den 31 juli innebar det ett nytt stopp för seriespelet i den isländska fotbollen. Knattspyrnusamband Íslands, det isländska fotbollsförbundet, vände sig till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir för att få dispens. Men svaret blev nej. Även fotbollen tvingades till uppehåll.

Men i morgon lättar Island på restriktionerna. Svandís Svavarsdóttir har undertecknat nya bestämmelser som bland annat tillåter kroppskontakt inom idrott.

Förbundet skriver i ett pressmeddelande att beslutet innebär att seriespelet upptas i morgon. Men en förutsättning för att tillåta spel är en lång rad restriktioner. På planen är det bara spelare, tränare och domare som slipper bära andningsmask. Och förutom på planen gäller tvåmetersregeln.

Inför ministerns beslut hade fotbollsförbundet presenterat en lista med åtgärder som syftade till att minska riskerna för smittspridning. Listan togs fram utan samråd med spelarna. Arnar Sveinn Geirsson, som är ordförande i spelarföreningen Leikmannasamtök Íslands och spelar för Fylkir, anser att de föreslagna reglerna ställer spelarna inför svåra val.

Enligt förbundet bör spelare undvika möten med andra personer så långt det är möjligt. De bör inte heller besöka exempelvis biografer, restauranger eller butiker. Arnar Sveinn Geirsson säger till RÚV att förbundets riktlinjer är svåra att tolka för spelarna:
"Är det här rekommendationer eller är det här regler? Åläggs spelare att anpassa sitt liv för att kunna spela fotboll? ... Vi behöver kanske inse att fotboll inte är världens början och slut i det här livet. Det finns mycket annat som har betydelse."
Arnar Sveinn Geirsson ifrågasätter inte bara förbundets prioriteringar. Han är kritisk till att det i regelförslaget inte finns något avsnitt som talar om spelare i riskgrupper - eller spelare som har anhöriga i riskgrupper. Han säger till RÚV att fotbollsspelare är lojala och inte vill svika laget. Men det är oklart vad som händer om någon inte vill spela:
"Vad händer då? Bryter spelaren då mot sitt avtal? Får den inte betalt då? Trots att den möjligen bara skyddar sig själv eller någon där hemma. Det här tycker jag är otroligt oklart."
Klara Bjartmarz, ordförande för Knattspyrnusamband Íslands, säger till RÚV att det är en fråga för spelaren och klubben om det är någon som inte vill spela med hänvisning till smittrisken. Men Birgir Jóhannsson, som är vd för elitklubbarnas organisation ÍTF, är av en annan åsikt. Han säger till RÚV att det kan röra sig om avtalsbrott:
"Ja, alla de i högsta divisionen har avtal. Men det här är ovanliga omständigheter. Och människor kan ha mycket tydliga skäl. Det här måste vara en överenskommelse mellan spelaren och klubben."
Här kan du läsa mer om hur coronautbrottet påverkar den isländska fotbollen.