måndag 3 augusti 2020

Högsta antalet coronasmittade på Island på tre månader

30 nya fall av coronaviruset har de tre senaste dagarna upptäckts på Island. Bara fyra av dem har redan varit i karantän. Just nu sprider sig två mutationer av covid-19 i landet - och myndigheterna har ännu inte lyckats lokalisera den ena smittkällan. Antalet smittade på Island är nu det högsta på tre månader.

Island har nu passerat gränsen för att klassas som ett högriskområde för covid-19 enligt de inhemska myndigheternas definitioner. De senaste två veckorna är antalet nya fall av coronasmitta 15,5 på 100 000 invånare. Statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son­ sade under gårdagens presskonferens att han räknar med fler nya fall de närmaste dagarna.

Sedan i fredags har 30 nya fall av viruset rapporterats från tester i landet. Bara fyra av de smittade har redan varit i karantän.

Þórólfur Guðna­son beskrev under presskonferensen situationen som bekymmersam. Den masstestning som nu påbörjats med hjälp av Íslensk erfðagreining tyder på att det inte finns någon utbredd spridning av viruset. Bara två av de 2 555 symtomfria som testats de fyra senaste dagarna har varit smittade.

Men av de två mutationer av covid-19 som sprids i samhället är den ena smittkällan alltjämt okänd. Trots dna-analyser och smittspårning har myndigheterna inte kunnat hitta vem eller vad som förenar 17 personer som har smittats av just denna variant av viruset. Och det tyder på att smittan har skett i flera led och att smittkällan alltjämt finns ute i samhället.

En rad fall har de senaste dagarna kopplats till Akranes. Där har Íslensk erfðagreining under helgen testat 612 personer - vilket motsvarar närmare en tiondel av befolkningen - för viruset. Alla prover var negativa.

I fredags skärptes en rad restriktioner för att förhindra smittspridning. Þórólfur Guðna­son sade att det dröjer minst en vecka innan det går att se om åtgärderna har effekt. Om smittspridningen då fortsätter kan det bli aktuellt med ännu hårdare restriktioner.

Civilförsvarschefen Víðir Reyn­is­son talade om vikten av samarbete och ansvaret för att stoppa smittspridning. Han ansåg inte att läget nu var lika allvarligt som i våras. Men de närmaste veckorna kan bli avgörande för hur situationen kommer att se ut under en lång tid framåt:
"Semestern är över. Nu tar vi till ökat försvar. Situationen har försämrats. Vi måste inse det. Därför måste vi stå enade, samarbeta och lösa detta tillsammans."
Under fredagens presskonferens sade Þórólfur Guðna­son att islänningarna fick räkna med att viruset kommer att finnas i samhället under en längre tid. Därför måste de också vänja sig vid att restriktioner skärps vid behov och avvecklas när smittspridningen avtar.

Þórólfur Guðna­son meddelade även att skolor bör förbereda sig på att bedriva undervisning på distans under hösten.

Men det är inte bara på Island som smittspridningen har ökat. I nuläget betraktas sex länder som säkra - Grönland, Färöarna, Finland, Norge, Danmark och Tyskland - vilket innebär att resenärer från dessa länder inte behöver sitta i karantän eller testas för covid-19 vid gränsen. Utvecklingen i både Danmark och Tyskland var dock enligt Þórólfur Guðna­son sådan att det kunde bli aktuellt att åter placera bägge länderna på listan över högriskområden.

Vid fredagens presskonferens kommenterade Þórólfur Guðna­son också kravet på ansiktsmask på platser där det inte är möjligt att upprätthålla tvåmetersregeln. Han sade att han inte förespråkade allmän användning av mask. Den riskerade att ge en falsk känsla av säkerhet och om den inte användes korrekt kunde den göra mer skada än nytta.

På inrikesflyget, färjor och långfärdsbussar är det nu krav på att använda andningsskydd som täcker mun och näsa. Beslutet ledde enligt Morgunblaðið till att Rekstrarvörur sålde över en halv miljon masker inom loppet av ett dygn.

Det är nu 72 smittade som hålls i isolering - det högsta antalet sedan den 30 april. En coronapatient vårdas på Landspítali i Reykjavík. Dessutom är 569 personer i karantän.

Smittspridningen är störst i huvudstadsregionen och kring Akranes. Personer i karantän finns nu i samtliga regioner utom Austurland.

Fem personer har sedan i fredags testat positivt för covid-19 i samband med inresa. En turist tros ha smittats på Island. Han hålls isolerad i Akureyri medan familjen sitter i karantän.

Det nya coronautbrottet får stor inverkan på fotbollen. KSÍ, det isländska fotbollsförbundet, har enligt ett pressmeddelande ställt in alla matcher till och med den 5 augusti.

Men för flera lag kommer det att dröja längre än så innan de är tillbaka på planen. Samtliga spelare och ledare i Víkingur Ólafsvík i herrarnas andra division är i karantän sedan en av spelarna smittats av covid-19. Klubben meddelade beskedet på Facebook. Även Hamar från Hveragerði i femte divisionen sitter i karantän. Spelarna övernattade enligt Fótbolti på ett pensionat där en visade sig vara smittad.

Här kan du läsa mer om coronautbrottet på Island.